Festa i foc (II): la festa és la vivència social i ritual del caos.



LA FESTA ÉS LA VIVÈNCIA SOCIAL I RITUAL DEL CAOS.

En les festes més primàries i menys controlades s'incendia, es roba, es viola, es mata i s'intenta fer caure els qui ostenten el poder. Sorgeixen els impulsos primaris, reprimits, i són transgredits els principis fonamentals de la cultura.

I és que en tota festa primària tenen importància els desordres i els excessos: els alimentaris amb àpats copiosos i borratxeres; els sexuals amb la disbauxa, les actituds invertides; i els institucionals amb bretolades, paròdies a l'autoritat, etc. Un exemple clar seria el Carnaval, amb la corresponent inversió de models i valors que en l'actualitat actua d'amortidor de l'agressivitat.

En un pla més simbòlic i modern, es pot observar la presència de la celebració festiva amb ús de foc quan guanya el nostre equip, quan obtenim un títol acadèmic o quan comença un any nou, tirant coets i brindant.

Imatge extreta de http://astalle.wordpress.com/2010/05/16/cel%C2%B7lebracio-a-canaletes/

Text extret del llibre de Jordina Blanch "Tocats de foc. Simbologies festives i víbries ancestrals", editat l'any 2003 per Edicions El Mèdol.

Comentaris

Cervera_93 ha dit…
Marc Márquez s'imposa amb autoritat a la cursa de Moto2 del Gran Premi d'Alemanya.

Marc Márquez ha obtingut a Sachsenring la seva tercera victòria consecutiva, i quarta de la temporada, i demostra que encara no ha tirat la tovallola en la lluita pel Mundial de Moto2. El pilot cerverí ha comandat gairebé tota la cursa i, tot i que a falta de 16 voltes ha cedit el lideratge a Stefan Bradl, l'ha tornat a avançar a la part final de la cursa per arrabassar-li el triomf a casa seva. Aleix Espargaró, que havia fet una gran qualificació, ha hagut d'abandonar quan s'ha vist involucrat en un accident amb Neukirchner.

A falta de vuit curses pel final i un màxim de 220 punts per sumar, Stefan Bradl continua comandant amb certa calma el Mundial, ara amb 47 punts de renda sobre Márquez. Al jove pilot alemany, però li convé estar preparat perquè el de Cervera, després de sumar 0 punts en les tres primeres curses del campionat, ha fet el ple -75 punts- en les tres últimes.

--------------
http://www.esport3.cat/noticia/1293946/motor/Marc-Marquez-simposa-amb-autoritat-a-la-cursa-de-Moto2-del-Gran-Premi-dAlemanya
Anònim ha dit…
lo dels coets que es llencen cada cop que guanya el Marc és un bon exemple de l'ús festiu del foc
Anònim ha dit…
jo diria que quan guanya el Madrid els tiren més grossos, sort que ho fa poques vegades!