'Els últims artesans': Joan Clop, corder
Tot i el pas del temps, el mètode que fan servir els corders és el mateix des dels inicis. Joan Clop n'és un d'ells i mostra com elabora cordes per a tot tipus d'usos a l'espai "Els últims artesans".
Joan Clop, d'Avià, és un home que ha recuperat l'antic ofici de fer cordes. El seu avi i besavi ja eren corders i, tot i que el seu pare ja no s'hi dedicava, ell va aprendre a fer-ne de ben petit. La misèria que va acompanyar la Guerra Civil va tornar a revifar un ofici a punt d'extingir-se.
Tot i que hi ha constància que ja existia quatre segles abans, no és fins al segle XV quan l'ofici de corder assoleix una gran importància, fins al punt que els seus artesans formen un gremi. En aquella època, la majoria dels vaixells del gran imperi comercial mediterrani de la Corona d'Aragó duien cordam fet a Barcelona, un cordam apreciat arreu de la Mediterrània per la seva qualitat.
Els corders subministraven els seus productes des de la marina a la construcció, i des de la pagesia a l'àmbit domèstic, tot i que també s'utilitzaven per arrossegar i enforcar els condemnats, aplicació que els va portar una certa marginació social.
Els mètodes dels corders poc han canviat al llarg dels segles. Mentre un aguanta una roda, on es va enrotllant la corda, l'altre ha d'estirar-la des de la banda oposada i ha d'anar torçant-la.
Vídeo i text del programa 'Els últims artesans', produït l'any 2009 per Televisió de Catalunya i Karavan Films, i extrets de http://www.edu3.cat/Edu3tv/Fitxa?p_id=54582&p_ex=artesans
Comentaris