'Els últims artesans': David Bagué, luthier



La fama dels violins Stradivarius és coneguda arreu del món. El luthier David Bagués protagonitza aquesta edició d'"Els últims artesans" i descobreix el secret per construir un bon instrument musical.

David Bagué, luthier de professió, va rebre la creu de Sant Jordi com a reconeixement de la seva trajectòria professional amb 38 anys. Envoltat de petit d'un bon ambient artístic a casa, a l'edat de 12 anys va tenir molt clar que es dedicaria a fer instruments.

Per David Bagué, el violí és la peça més bella i bonica que s'ha creat en fusta, perquè a més de la seva bellesa estètica, produeix un so excel·lent.

No va ser fins al segle XVI, que el violí va assolir prestigi com a instrument de corda. Itàlia, i concretament la ciutat de Cremona, es va especialitzar en la construcció d'aquest instrument. Aquí es va crear l'escola de violins més famosa d'Europa, dirigida pel mestre Andrea Amati. A partir d'aquest moment, la construcció de violins es va estendre arreu del món. Antonio Stradivari i Giuseppe Guarneri, més coneguts com a Stradivarius i Guarnerius, van ser els dos deixebles més il·lustres d'Amati. L'extraordinària qualitat d'aquests violins fa que encara, avui dia, els luthiers construeixin rèpliques dels instruments originals.

Vídeo i text del programa 'Els últims artesans', produït l'any 2009 per Karavan Films i Televisió de Catalunya, i extrets de http://www.edu3.cat/Edu3tv/Fitxa?p_id=54586&p_ex=artesans

Comentaris