Els nombres: el 9.



Tres vegades tres, la imatge completa dels tres mons, la triple síntesi. Símbol de la veritat. En la mitologia grega hi ha les nou muses, deesses del cant i la dansa, nimfes de les fonts. En el cristianisme, el 9 té una virtut especial: nou cors d'àngels, en la missa s'invoca tres vegades Kyrie, Christe i Kyrie eleison, nou en total, i en el trisagi tres lletanies a cada persona de la Santíssima Trinitat; Jesús va morir a l'hora nona, i l'Esperit Sant baixà sobre els apòstols en aquesta hora. La devoció popular envers determinats sants practica determinats ritus durant nou dies seguits, "novenes" o "novenaris": com combregar els nou primers divendres de mes, o el novenari d'ànimes.

El nombre 9 ha estat molt emprat en cerimònies màgiques i ritus curatius en moltes cultures, junt amb el 7. En la medicina popular hi ha beuratges que s'han de prendre nou dies seguits, fórmules medicinals a base de nou fulles, flors, arrels o brots de certes plantes; nou dies a sol i serena; nou banys d'aigua o de sol; senyar-se nou vegades o resar nou vegades una oració o jaculatòria.

RONDALLARI: Les nou veritats: un home donat al Diable, si no les sap respondre fil per randa, se n'anirà a l'Infern; però Sant Martí -o Sant Antoni- l'ajuda i les hi dicta (n'hi ha moltes variants); semblant a Les tres veritats del barquer del riu que cal traspassar per anar a l'Infern a cercar els tres pèls del Diable; potser variants d'un antic ritu funerari? Els nou bous, nou germans encantats. Dracs o monstres de nou caps.

LITERATURA: En la Divina Comèdia de Dante, a l'Infern hi ha nou cercles. Segons F. Mistral, "el nou és el nombre del savi en el seu recer".

COSTUMARI: Fer "nones" (l'hora nona dels romans corresponia a les tres de la tarda, la migdiada).

JOCS: Cançó joc: "Tres, sis, nou, la burra ha fet un ou...". A la loteria o plena, el nou és anomenat "el que no és vell". En certs jocs de cartes, els vuits i nous se suprimeixen, no compten o no tenen valor; d'aquí prové la dita: "Vuits i nous i cartes que no lliguen"; en d'altres, el nou és la carta de més valor, la "manilla".

LLEGENDARI: Otger Cataló i els nou Barons de la Fama.

Text extret del llibre de Joan Soler i Amigó 'Enciclopèdia de la Fantasia Popular Catalana', editat l'any 1998 per l'editorial Barcanova.

Comentaris