Els nombres: el 10.



Base dels sistemes decimals. Relacionat amb el triangle de punts del quatre: quatre, tres, dos i u sumen deu. Símbol de la realització espiritual. També és la unitat actuant com a nombre parell: ambivalència. La dècada és la totalitat de l'univers, nombre de perfecció. Gràficament, pot expressar la parella humana: l'u, masculí; el zero, femení. Deu són els manaments de la Llei que Déu lliurà a Moisès, escrits en dues taules de pedra, al cim del mont Sinaí.

Sistema de càlcul de quantitats basat en els deu dits de les mans, des de l'antiguitat més remota. L'agrupació en desenes com a sistema de numeració i el nombre zero provenen dels àrabs. En l'actualitat, a causa del sistema mètric decimal establert a partir de la Revolució Francesa, el deu i els seus múltiples o submúltiples dominen en totes les mesures, del quilòmetre al centímetre; des de les dècades d'un segle i fins als dècims de loteria. El degà és el membre més antic d'un cos o una institució.

Delmar ("decimar") és separar una cosa de cada deu; matar-ne un de cada deu, en represàlia, causar gran mortaldat una guerra, fam, pesta o altres calamitats. Delme és la taxa impositiva de la desena part dels fruits del treball o dels beneficis, que es dóna al clericat o al senyor.

REFRANYER: Els "manaments de la llei de l'embut": "U és u: Casa tancada, no hi viu ningú. / Dos són dos: Casa pobra no manté gos. / Tres són tres: Xica bonica no fa pes. / Quatre són quatre: Qui no té garbes no pot batre. / Cinc són cinc: Bossa buida no fa dring. / Sis són sis: Val més pa de xeixa que de panís. / Set són set: Millor jugador el que guanya que el que perd. / Vuit són vuit: Fa de mal anar a missa amb el ventre buit. / Nou són nou: Gallina rossa fa bon brou. / Deu són deu: Xica maca no té preu. / Aquests deu manaments s'inclouen en dos: baixeu el porró que beurem tots dos". En comptar deu: "Deu, alabat sia Déu", o "deu, besa'm el peu", o "deu, dona maca no té preu".

CANÇONER: "Hi ha deu noies per casar...".

RONDALLARI: La germana dels deu bous, Les deu veritats (per contra, en la poesia popular, Les deu mentides).

LITERATURA: Bocaccio: Decameró, conjunt de deu contes.

JOCS: A la baralla de cartes, el deu és la sota, amb figura de patge o soldat a peu.

Text extret del llibre de Joan Soler i Amigó 'Enciclopèdia de la Fantasia Popular Catalana', editat l'any 1998 per l'editorial Barcanova.

Imatge extreta de http://www.flickr.com/photos/gatobito/4992347488/sizes/z/in/photostream/

Comentaris