15è aniversari del Drac petit de Vilafranca



Els administradors de la Festa Major de Vilafranca del Penedès del 2011 i els Amics del Drac de Vilafranca van presentar el passat 5 de juliol l’acte que tindrà lloc el dia 2 de setembre a la tarda amb motiu de la commemoració del 15è aniversari del drac petit de Vilafranca.

Una de les evidències de la popularitat del Drac de Vilafranca és l’existència de diferents rèpliques de dimensions reduïdes de les que se’n té coneixement des de finals de segle XIX. Actualment la més antiga que es conserva és la de Cal Sedasser, una peça que data del 1889 i que encara es pot veure a l’aparador del comerç al carrer dels Ferrers per les dates de la Festa Major.

Ja a la segona meitat del segle XX trobem altres dracs petits, alguns dels quals es van cedir a l’Ajuntament per tal que sortís a les primeres edicions de la Festa Major dels Petits als anys 80. Finalment els administradors de la Festa Major de 1994 van decidir encarregar a la Dolors Sans la realització d’una figura del drac per la Festa Major dels Petits amb part del superàvit que havien aconseguit i van cedir la peça a l’Ajuntament. Aquesta figura és la que apareix actualment i enguany se’n commemora el 15è aniversari.

Per aquest motiu els Amics del Drac han decidit celebrar-ho amb tots els vilafranquins i nens convidant a d’altres bèsties de foc que també són portades per infants. Així vindran fins a Vilafranca, el ruc petit de La Granada, la fil·loxera, les fil·loxeretes i els ceps de Sant Sadurní d’Anoia i els dracs petits de Sant Quintí, La Geltrú, Reus, Tarragona, Valls, Granollers, Mataró (2), i Badalona (2).

Amb totes aquestes bèsties el divendres 2 de setembre s’organitzarà una doble cercavila que tindrà com a punt d’inici la plaça de Milà i Fontanals a les 8 del vespre. Des d’allà un grup pujarà pel carrer de la Font, i seguirà per la Parellada, Palma, Sant Joan, Plaça de la Vila i Santa Maria; i l’altre grup anirà pel carrer dels Ferrers, Plaça de la Constitució, Vall del Castell i Plaça de l’Oli. Finalment tots dos grups es trobaran a la Plaça de Jaume I, on celebraran l’acabament de l’aniversari amb una ballada conjunta com a final de festa. Abans de la cercavila a la plaça Milà i Fontanals hi haurà jocs infantils i plantada de figures perquè els més menuts puguin veure de ben a prop a totes les bèsties.

Informació extreta de la pàgina web dels Amics del Drac de Vilafranca, http://www.dracdevilafranca.com/

Comentaris