L’Alta Ribagorça inicia la campanya de Falles 2011




La temporada de baixada de falles 2011 es va iniciar dissabte a Durro (la Vall de Boí) amb la baixada infantil i la baixada d’adults. A més, la baixada coincidí amb la Festa Major de Durro.

D’altra banda, el gruix de la baixada es realitzarà durant la revetlla de Sant Joan i es realitzaran al Pont de Suert, Boí, Vilaller i el nucli de Casós. El 25 de juny es faran al nucli de Senet. Al mes de juliol i coincidint amb la Festa Major els fallaires baixaran les Falles a Barruera (2 de juliol), el dia 8 es baixaran al nucli d’Erill la Vall, el dia 15 a Taüll. La campanya de falles 2011 finalitzarà el dia 23 de juliol al nucli de Llesp.

Paral·lelament s’han organitzat altres activitats al voltant de les Falles com sortides guiades, festes majors, etc. destacant per sobre de totes el Campionat d’Espanya de marató de curses de muntanya que es farà el 3 de juliol a Vilaller.

Les falles són uns troncs resinosos d'uns dos metres de llargària que es preparen uns dies abans perquè estiguin a punt el dia de la baixada. La baixada s'inicia des d'un lloc elevat de la muntanya visible des del poble on, guiats pel cap de colla, arribarà la filera de foc per fer una gran foguera amb les falles que s'han utilitzat en el descens. La tradició prové de ritus ntics de culte al sol. Les baixades de les falles tenen lloc a pobles de les comarques de l'Alta Ribagorça coincidint amb el solstii d'estiu.Enllaç

El foc ha estat des de temps remots i gairebé fins als nostres dies un element de gran importància per a la vida quotidiana de l’home. Aquesta tradició és una supervivència del culte al foc purificador. Aquest foc, encès al cim de la muntanya, és el que es baixa fins al poble amb les falles i s’hi passeja pel mateix, per tal de purificar els mals esperits de tots i cadascun dels llocs del poble.

Les flames donen un toc de màgia i encant a tot l’entorn. El so de les campanes, quan els fallaires arriben al poble, s’escampa i a la plaça es treu coca i vi per a tothom. És la màgia, és la festa!

Cada any les “falles” superen records de participació i de públic i cada vegada més els turistes s’afegeixen a aquesta festa ribagorçana d’orígens remots. Hi poden sentir una sensació inoblidable entre el repic de les campanes de cada poble i els crits d’ànim què converteixen aquesta festa en una litúrgia col·lectiva, que s’acaba sempre amb revetlla al voltant de les fogueres.

Per a més informació clica aquí.

Informació i text extrets de http://www.altaribagorça.cat/serveis-web/actualitat/l2019alta-ribagorca-inicia-la-campanya-de-falles-2011

Comentaris

Anònim ha dit…
Algú pot dir quines són les millors?