La colla de la Guita Xica sorprèn tothom incorporant una tercera bèstia de foc



Dani Perona / Berga / Regió 7.- La Patum de Berga, a voltes tan estricte, va veure ahir com la colla més atrevida, els de la Guita Xica, incorporaven a la plaça una tercera bèstia de foc, que s'afegia a la guita grossa i a la guita xica habitual. Ningú no en sabia res, o ningú més enllà dels que havien de donar la seva aprovació a una acció del primer salt que va ser rebuda amb aplaudiements. Es tractava de recordar, 75 anys després, l'insòlit fet de la coincidència de tres guites a la plaça, una situació que no s'havia repetita mai més des del 1936.

Trencant gelosies i limitacions, els membres de la Guita Xica van carregar la Guita vella (en desús des de fa una parell d'anys) del carrer de la Pietat i la van portar a Sant Pere, a ballar amb les grans, a petar amb les dues dansaires habituals. Mentre la guita gran i la guita xica sortien pels llocs de sempre, des de la Plaça de la Berruga irrompia a plaça la guita de la Pietat.

Va ser un salt únic, i que en principi no és previst que s'hagi de tornar a saltar en cap altra ocació. L'acció recordava uns fets del'any 1936 quan l'Ajuntament de Berga va fer construir una guita xica de propietat municipal per acabar amb els conflictes que hi havia hagut els darrers anys entre el propi consistori -organitzador de la Patum-, i el Patronat d'Acció Social, propietari de la guita xica. El conflcite havia fet que durant alguns anys la guita xica no sortís a plaça i l'Ajuntment volia garantir la seva presència. El 1936, amb la guita nova i les posicions menys tibants, hi van ballar totes les guites.

Salts més tranquils.

Els salts de Patum completa que se celebraven en el moment de tancar aquesta edició van posar el punt final a les festes del Corpus d'enguany, que s'han allargat durant els últims cinc dies a la capital berguedana. Amb puntualitat rigorosa, com totes les Patums del vespre, a 2/4 de 10 el so del tabal i el campanar indicaven que tot estava a punt per començar l'últim acte d'aquesta Patum. La melodia dels turcs i cavallets sonava pels altaveus de la plaça de Sant Pere mentre sortien fins al mig de la plaça per fer el seu ball, amb més amplitud que dijous.

Força afluència de gent per tots els racons de la plaça, i un nombre important de persones aglomerades als diferents accessos no van voler perdre's l'última oportunitat de respirar la flaire de la pólvora, escoltar l'espetec dels fuets i cantar per última vegada, fins l'any vinent, els balls de gegants.

En uns dies que Berga s'ha convertit en l'epicentre de la disbauxa, el foc i la festa, ahir la plaça respirava l'ambient d'entusiasme i emoció, però alhora de tristesa i enyorament, perquè començava la recta final del que va iniciar-se fa només cinc dies. Un sentiment patumaire que només entenen els aplegats ahir a la plaça o els que no hi van poder ser físicament.

Milers de persones s'han aplegat a la plaça durant tots els actes patumaires, i ahir no va ser cap excepció. Amb certes dificultats, les comparses s'obrien lloc al centre de la plaça mentre els patumaires saltaven al ritme de la música. Guites, maces, l'àliga, els nans nous i els vells, els gegants i els turcs i cavallets van aprofitar l'última oportunitat de ballar les seves danses i, alhora, de tancar aquesta edició, els salts de la qual havien transcorregut amb total normalitat.

Personalitats a l'ajuntament.

Des del balcó de l'ajuntament, autoritats locals i del món cultural, social i polític català presidien l'última Patum. Muriel Casals, la presidenta d'Òmnium Cultural; David Miret, el cap de colla dels castellers de Vilafranca que van ser a la Patum del carrer de la Pietat; Jordi Moltó, el delegat del Govern a la Catalunya central; Mike Beller, vicepresident de National Geographic Channel; Albert Batalla, alcalde de la Seu d'Urgell i diputat al Parlament, i Toni Nadal, el popular meteoròleg de TV3, van ser alguns dels convidats ahir pel consistori. Després de les visites dels consellers de la Generalitat Ferran Mascarell i Lluís Recoder, que van presidir la Patum de dijous.

Una Patum tranquil·la.

La Patum d'enguany ha registrat un baix nombre d'incidències. Segons les dades facilitades per l'Ajuntament de Berga, dissabte a la nit la unitat mòbil de la Creu Roja va fer 78 assistències. Entre aquestes, cal destacar 40 assistències a l'hospital mòbil, 3 evacuacions a l'Hospital Sant Bernabé de Berga i 4 serveis duts a terme a la via pública.

Pel que fa als controls d'alcoholèmia, se'n van fer 923 proves, però només 17 van donar po sitiu. Durant el transcurs dels concerts a la zona de barraques no va haver-hi cap incident destacable i la nit va transcórrer amb normalitat.

Article de Dani Perona, extret de http://www.regio7.cat/bergueda/2011/06/27/colla-guita-xica-sorpren-tothom-incorporant-tercera-bestia-foc/152771.html

Fotografia de la Guita Xica a la Patum de Lluïment del dijous de l'any 2006 de Jordi Lemonche, extreta de https://picasaweb.google.com/jlemonche/LaPatumDeBerga20032007

Comentaris

carranquera ha dit…
Un cerverí presidint la darrera Patum!