'Els últims artesans': Jordi Coll, escloper



En aquesta edició de l'espai "Els últims artesans", l'escloper Jordi Coll parla de la seva feina i de la història dels esclops, un calçat gairebé en desús.

Jordi Coll està censat com l'últim escloper de Catalunya. A l'edat de 26 anys, i quan ja havia assolit el grau de mestre, va haver de plegar de fer esclops per anar a treballar a una fàbrica. Quaranta anys més tard, ha tornat a reprendre l'ofici de fer sabates de fusta per pur plaer.

L'esclop es pot definir com una sabata de fusta, feta d'una sola peça, que serveix tant per treballar al camp, com per caminar per llocs humits o per la neu.

La gran utilitat d'aquest calçat el va convertir en una peça indispensable a les cases de pagès. Però, tot i que hi estava molt arrelat, l'esclop va començar a caure en l'oblit a mitjans del segle XX, quan van arribar al mercat les botes de goma.

Vídeo i text del programa 'Els últims artesans', produït l'any 2009 per Televisió de Catalunya i Karavan Films, i extrets de http://www.edu3.cat/Edu3tv/Fitxa?p_id=54588&p_ex=artesans

Comentaris

Cervera_93 ha dit…
Motociclisme
Marc Márquez i Maverick Viñales guanyen el GP d'Holanda de Moto2 i 125 cc, respectivament
Actualitzat a les 15:27 h 25/06/2011

Maverick Viñales està sacsejant el Mundial del vuitè de litre i aquest dissabte ho ha tornat a demostrar sobradament en un escenari immillorable: a Assen. El pilot de Roses s'ha imposat a la catedral del motociclisme en el GP d'Holanda de 125 cc per davant de Lluís Salom i Sergio Gadea després d'una cursa aturada a vuit voltes per al final per culpa de la pluja. En Moto2, Marc Márquez ha ofert una lliçó de paciència sobre el traçat moll d'Assen i amb un pilotatge molt intel·ligent ha acabat imposant-se amb autoritat amb Sofuoglu i Smith completant el podi. El lleidatà i el gironí ja van guanyar a Le Mans i, per tant, sumen ja dues victòries als respectius Mundials.

Premi a la paciència

Malgrat no puntuar en quatre dels set grans premis disputats fins al moment, Marc Márquez ja és segon en la classificació general del Mundial de Moto2. El pilot cerverí ha guanyat el GP d'Holanda, conquerint a Assen el seu segon triomf de la temporada. A diferència de la carrera del vuitè de litre, la cursa de Moto2 ha estat declarada en moll i això ha fet que els primers compassos del Gran Premi fossin lents i marcats per la prudència.

Cap dels favorits volia arriscar i així ha estat com, de mica en mica, Bradley Smith i Marc Márquez han obert un petit forat amb els perseguidors. En poca estona se'ls ha afegit el turc Sofuoglu, que ha remuntat venint del darrere, i el japonès Takahashi. Tots quatre han anat alternant-se al capdavant de la cursa fins que el nipó ha quedat descartat en caure. La pista s'eixugava però continuava mostrant-se massa imprevisible. Marc Márquez, però, ha sabut ser pacient sense cometre errors innecessaris i només quan Sofuoglu ha intentat donar el cop definitiu ha accelerat el ritme fins a situar-se primer. El cerverí ha esperat al moment just i aleshores ha obert un forat que li ha permès assegurar-se el triomf per davant del pilot turc i Bradley Smith.

El líder del Mundial, Stefan Bradl, ha pagat molt car el seu conservadorisme i ha acabat abandonant per culpa d'una caiguda. Un error que pot ser fatal de cara a la seva lluita pel títol. L'alemany continua líder però veu com Márquez se li acosta perillosament. Pol Espargaró, que no ha tingut una bona sortida, també ha hagut d'abandonar en caure tot i haver encadenat fins a quatre voltes ràpides consecutives. Esteve Rabat ha acabat en setena posició.