Els nombres: el 8.



Dos quadrats o un octàgon, equilibri de forces espirituals i naturals. Símbol de regeneració espiritual -l'octàgon, intermediari entre el quadrat i el cercle-, a l'Edat Mitjana fou el nombre emblemàtic de les aigües baptismals -baptisteris i fonts o sortidors de planta octagonal-; també els cimboris, les cúpules romàniques, passen del quadrat del creuer al cercle a través de l'octàgon format per petxines. Els quatre punts cardinals se subdivideixen en vuit vents principals, que formen la "rosa dels vents". Les divisions de la unitat, en mesures i monedes, solen ser per meitats, quarts i vuitens o octaus: un octau de la unitat monetària -ochavo, en castellà- s'anomenava, popularment, un xavo. En música, una octava és l'interval que abraça vuit graus de l'escala, i una combinació harmònica simple. En el calendari litúrgic, se celebren les octaves de les festes principals i els octavaris. Ja en els ritus jueus, la circumcisió es practicava al vuitè dia; així el Cap d'Any és vuit dies després de Nadal, la seva octava.

La grafia del nombre vuit descriu el caràcter cíclic de l'infinit, l'etern retorn inacabable de la vida, com la banda de Möbius. El signe del vuit en posició horitzontal significa, en expressió matemàtica, l'infinit.

REFRANYER: "Tots els sants tenen capvuitada"; "D'avui en vuit". La xifra vuit, a escola, en contrast amb els "pals i ganxos", l'anomenaven "la carbasseta" i es considerava la més difícil d'escriure.

CANÇONER: "Llevant, xaloc i migjorn, llebeig, ponent i mestral, tramuntana i gregal: vet aquí els vuit vents del món".

JOCS: A la loteria o plena, el vuit és anomenat "el que no és ple". Certs jocs de cartes es juguen sense vuits ni nous; d'aquí les dites: "vuits i nous i cartes que no lliguen", "no em surtis amb vuits i nous".

Text extret del llibre de Joan Soler i Amigó 'Enciclopèdia de la Fantasia Popular Catalana', editat l'any 1998 per l'editorial Barcanova.

Imatge extreta de http://blogs.ideal.es/pinchandoenhueso/2007/4/11/cuentos-chinos-juegos-olimpicos-beijing

Comentaris

Tibau ha dit…
si no vaig errat el campanar de Cervera és octogonal