Cervera és portada




Si el diumenge 26 de juny vau llegir el diari Segre, vau poder veure com Cervera omplia amb lletres d'or la seva portada. La victòria del cerverí Marc Marquez en moto 2 i la celebració dels 600 anys del Fet Diabler a Cervera omplien la plana principal del diari amb dues imatges i una petita introducció. (No he trobat digitalment la portada, la buscarem...).

Els Diables Carranquers de Cervera van celebrar ahir l'acte central dels 600 anys de l'origen dels diables a la ciutat, documentats a l'arxiu comarcal el 9 de juny del 1411. El lluïment del bestiari, el foc i la sàtira del Ball Parlat van deixar petita la plaça Major.

La celebració es va iniciar amb una cercavila amb les associacions de la cultura popular des de la Universitat, que va recórrer el centre històric fins a la plaça Major. Allà, cada grup va portar a terme el seu acte de lluïment: els Campaners van tocar el toc de festa; després hi va arribar el torn del grup convidat, que va ser el col·lectiu Cercolets d'Igualada; a continuació, van actuar el grup de percussió Els Bombollers i els Trabucaires, i, posteriorment, van ballar els elements del bestiari dels diables, aquest any presidit pel desè aniversari del drac Lo Carranco Bilando, i també van ballar la Polla, la Cuca, la Tarasca i els gegants.

El pregó va anar a càrrec d'Armand Forcat, que va inaugurar el dia anterior una ruta medieval de les processons del Corpus. L'últim acte de la tarda va ser el tradicional Ball Parlat, en què una desena de diables ballen i satiritzen durament el dia a dia de la vida local, especialment els polítics. El Ball Parlat finalitza de la mateixa manera que s'acabava la festa de Corpus en l'època medieval. Així, l'arcàngel sant Miquel, encarnat per un nen vestit de guerrer, sotmet i expulsa els diables del centre de la plaça.

L'organització de la festa va a càrrec dels Diables Carranquers, responsables del foc de l'Aquelarre. El col·lectiu està format per gairebé 200 membres i va néixer el 1994, prenent el relleu del grup La Matraca, que, juntament amb l'Assemblea de Joves, va donar naixement a l'Aquelarre. Com a curiositat, tant els diables de La Matraca com els Carranquers i el seu bestiari prenen el nom de les campanes de l'església de Santa Maria.

Avui a la tarda tindrà lloc la tercera jornada de celebració de l'aniversari amb l'itinerari que porta a terme el Seguici Popular des de la plaça de Santa Anna fins a la plaça Major. Prèviament, el carrer Major s'engalanarà amb catifes florals, activitat que porten a terme els veïns, juntament amb la secció de Cultura Popular del Centre Municipal de Cultura.

Retall de premsa facilitat pels Diables de Cervera, carranquers@gmail.com

El text i les imatges son del Xavi Santesmasses i son extretes de Segre.com

Comentaris

ricard ha dit…
Ahir dilluns vaig fullejar el Segre i diria que no sortia res dels actes del diumenge...algú sap si en algun altre diari apareixia algo?
Núria ha dit…
El diumenge va sortir!