Dracs i cuques de roba



Reproduïm aquí l'article amb el mateix nom publicat aquest matí al bloc 'La Cua. El bloc de la festa i la cultura del poble', http://www.lacuaplouifasol.blogspot.com/. Diu així:

Si el passat més de gener a l'anterior bloc de la Cua féiem referència als "dracs de poble", ara se'ns ha donat per parlar d'un altre tipus de dracs: els de roba. També podem incloure dins d'aquest gènere de figures festives i populars les cuques o cuques-feres realitzades amb aquest material.

Actualment ha caigut molt en desús la construcció de bestiari folklòric emprant la roba, com també ha passat amb el cartró. Sempre hi han excepcions, però la tendència és aquesta. En canvi, a la dècada dels anys 70 i els inicis dels 80, els grups d'animació, els col·lectius d'artistes, músics i comediants de carrer, les companyies de titellaires...eren molt proclius a construir aquest tipus de ninots mòbils, que tenien molt de titelles ambulants, que els servien per crear tot tipus de cercaviles, accions i situacions pels carrers i places de pobles i ciutats del país. Clar que també hi havia una influència de la Patum de Berga amb les seves Guites, unes figures històriques que serviren com a punt de referència i inspiració per aquest tipus de dracs-guites que sorgiren de bell nou durant aquella època.

Els grups Marduix, El Drac, Setrill, Comediants, Gralla, Gresca Fresca, l'Embruix, la Matraca... i tants altres construiren amb roba (teixits varis), estructures metàl·liques o d'altres tipus (fusta, vímet, canya...) i cartró tot tipus d'andròmines festives que en la seva majoria tiraven foc pels queixals o narius i que permetien una gran mobilitat, expressivitat gestual, plàstica artística i, fins i tot, un tipus d'accions molt més desenfadades i imprevisibles que proporcionaven a la cercavila o correfoc on caràcter més espontani i juganer.

De cuques i cuques-feres amb la llarga cua de roba també en sortiren una munió, tot i que podríem destacar-ne algunes d'aquells anys: les de Castellbisbal, Cardedeu, Sant Celoni, Llinars del Vallès, Copons, Cervera, Vilanova i la Geltrú, Salomó..., un esperit que actualment es va mantenint amb certes cuques que, per sort, encara surten.

Per altra banda, de dracs de roba també se'n crearen alguns al marge dels grups d'animació esmentats, serien els casos dels dracs de Sant Andreu de la Barca, el Clot (Barcelona), Sallent, Canet de Mar...i tants d'altres. Alguns d'aquests dracs que començaren sent de roba ara són figures rígides de fibra de vidre.

Un dels punts calents d'expansió d'aquest tipus de dracs i cuques de roba sigueren els primers Correfocs de les festes de la Mercè de Barcelona. Ja a la primera "Festa del Correfoc" de 1980 i a la següent de 1981 hi participaren algunes d'aquestes figures mòbils (els dels grups El Drac, Gralla, Marduix, Setrill, Comediants i els de Castellbisbal, Cardedeu, Llinars, el Clot, Sant Andreu de la Barca...) que es començaven a barrejar entre els dracs històrics, que ja havien participat a la primera Concentració de Dracs de 1979, i també les noves figures de bestiari que s'havien construït aleshores amb materials més rígids, conformant una autèntica galeria de varietat de tècniques, materials, dinàmiques i formes.



Acabarem aquest breu esbós sobre el tema amb un apunt caçat al vol, un comentari dels diables de Sant Andreu de la Barca respecte el drac vell del poble (el de roba): ..."Encara que diuen en el poble que el vell tenia més moviment al ser d'un altre material"...El drac actual és de fibra de vidre i circula sobre rodes.

La fotografia que acompanya aquest text ens l'ha enviat molt amablement l'Enric Miró (un dels fundadors del grup d'animació "El Drac" de Barcelona) que sigué publicada al programa d'actes de la Mercè de 1981. En ella es poden els dracs de roba del grup "El Drac" i "Gralla", entre d'altres del fons, al Correfoc de Barcelona de 1980.

Imatge de la Cuca de Cervera, cercavila Isagoge 1982, fotografia Gendre, extreta de http://senymajor.webnode.com/elements-del-patrimoni-festiu/bestiari-festiu/la-cuca-de-cervera/

Text i imatge del grup d'animació 'El Drac' extrets de http://lacuaplouifasol.blogspot.com/2011/05/dracs-i-cuques-de-roba.html

Comentaris

la Cuca ha dit…
encara se'n recorden de la Matraca i de tota la moguda que hi va haver a Cervera! interessant article
fil i agulla ha dit…
de roba n'hi ha unes quantes: la cuca de Cervera, les titelles grans, la cuca Matraca i la Polla
Serrallonga ha dit…
de totes elles em quedo amb la Polla, la guita de Cervera