Corpus a Cervera 2011 · Cultura Popular



En aquest mes de juny, i en el marc de la celebració dels 600 anys de les primeres ordinacions del Corpus i del fet diabler a Cervera, tindran lloc a la nostra ciutat tot un seguit d'actes de cultura popular que tenem com a eix comú la celebració del Corpus.

Els actes s'iniciaran el proper dissabte 4 de juny, dia en el que tindran lloc les VI Jornades Reviure el Patrimoni, organitzades pel Museu Comarcal de Cervera, enguany dedicades a l'estudi d'aquesta festivitat. Recordem que el període d'inscripcions resta obert fins el proper dimarts, 31 de maig.

Ja més endavant, el cap de setmana del 24 al 26 de juny -cap de setmana de Corpus- hi haurà el gruix de les activitats, que s'iniciaran el divendres 24 i el dissabte 25 amb la celebració de la Festa de la Colla dels Diables de Cervera · Carranquers, i prosseguiran diumenge al matí amb la confecció de catifes de Corpus -activitat organitzada per la secció de Cultura Popular del Centre Municipal de Cultura-, i el mateix dia per la tarda, amb la sortida i posteriors lluïments dels elements que composen el Seguici Festiu de Cervera, activitat organitzada per la Paeria de Cervera i que compta amb la col·laboració de l'Agrupació Seny Major.

Us preguem en féu la màxima difusió d'aquesta informació i us convidem a tots i a totes a participar-hi.

Salut i Corpus!

Text i informació facilitada per l'Agrupació Seny Major, agrupaciosenymajor@gmail.com

Comentaris

Anònim ha dit…
m'agrada que la cercavila sigui el diumenge a la tarda separada dels actes religiosos.
Anònim ha dit…
A mi m'agradaria que la cercavila fos en la processo religiosa.
Anònim ha dit…
Jo penso que ha d'anar separat, ja fa molts anys que a Cervera van per separat i separat s'ha de quedar.
Anònim ha dit…
Tot i que pot estar bé de les dues maneres, també cal tenir en compte que dóna la sensació que en els darrers temps sembla que tot allò que inclogui símbols religiosos ens faci nosa o simplement tinguem ganes d'ignorar-ho, però a la vegada sí que hem de reconèixer que són fets que tenen el relleu que tenen pel seu origen, que és aboslutament religiós, tant si ens agrada com no, i per tant, obviar el propi origen de les coses i fets, o si més no, maquillar-lo a la nostra conveniència, penso que no aporta res de positiu. Seria un tema per reflexionar-hi!! Si resulta que l'origen de molts actes de cultura popular es basen i tenen origen en fets religiosos, doncs és així, i si volem recuperar les tradicions, hem de fer-ho d'acord amb el seu origen, i no pas a la conveniència de la modernitat dels temps...
El dimoni Cucarell ha dit…
Discrepo en part, anònim darrer,
Molts dels actes de cultura popular que ens han arribat avui en dia tenen orígens pagans. Si han persistit potser és gràcies a haver-se adaptat al calendari cristià.
Potser sí que tenen origen en creences religioses, però no necessàriament cristianes. Quin sentit litúrgic té una foguera de Sant Joan? Quin passatge de la Bíblia rememora fer cagar el tió??
Anònim ha dit…
Ei, estic d'acord amb el fet que hi ha actes de cultura propular que tenen orgien pagà, completament d'acord!, ara bé, en aquest cas jo em referia al fet concret del Corpus, i concretament al fet que alguns dels elements surtin amb la processó religiosa... Penso que en aquest cas, l'orgien és religiós, i per tant, sobretot aquest tema, estaria bé no desvincular-lo del tot, pq. sinó potser no calen les catifes..., per què qui les hauria de trepitjar??? Hi hauria molts temes a tenir en compte...
És una opinió.
El dimoni Cucarell ha dit…
Precisament per això, perquè s'ha de tenir en compte molts temes, jo em pregunto: Què ens mou a recuperar aquestes tradicions? el fervor religiós o l'estima per la cultura popular?
Qui et diu que abans que es fessin les catifes per Corpus no es fessin (jo què sé!) en honor a un rei o a un exèrcit vencedor?
Modernament, quin mal hi ha que les catifes les trepitgin els gegants vells en comptes de la professó?
Ep! també és una opinió!
casalista ha dit…
Jo també en discrepo de l'últim anònim. Molts actes de Cultura Popular i varis entremesos al seu temps, els van fer incorporar als seguicis de Corpus per la gent que arrastraven i per fer mes lluïda l'exaltació al Corpus Cristi.

I no crec que a l'any 2011 aquesta frase sigui massa encertada:

Si resulta que l'origen de molts actes de cultura popular es basen i tenen origen en fets religiosos, doncs és així, i si volem recuperar les tradicions, hem de fer-ho d'acord amb el seu origen, i no pas a la conveniència de la modernitat dels temps..

Sona a frase d'altres temps.

Si algú vol recuperar un entremès a l'any 2011 a Cervera que ho facin segons les maneres de procedir de l'any 2011. Una tradició és perd quan no es renova i s'adapta al seu temps, sinó mirem un exemple que tenim a Cervera amb les completes i amb els canvis que hi han hagut, llueixen mes que mai.

Jo no m'imagino els castellers patrimoni de la humanitat de la mà del Rouco Varela.

Si l'església no canvia, en 30 anys les esglésies es quedaran buides, i com a comentari a Anglaterra moltes esglésies en desús avui son pubs, estudis de gravació o restaurants de primer nivell, us ho imagineu a Cervera??

L'església catòlica té massa pecats per redimir-se i demanar perdó als seus fidels, com perquè un nou element de Cultura Popular que havia anat en una manifestació festiva, ara s'hagi d'arrenglerar amb els que estan en contra de l'avortament.
el rellotger ha dit…
em costa d'imaginar el Noctàmbul a la parròquia...
Anònim ha dit…
més o menys ja ho és!

Tothom hi va a combregar tard o d'hora.
Anònim ha dit…
Ei ei!!,

Una altra opinió: després de veure aquestes reflexions, penso que tant es pot fer junt com separat, ara bé, tampoc cal treure les coses de context, perquè sinó potser aviat enlloc de tradicions o cultura popular, se'n podria dir actes "diversos" (per dir-ho d'alguna manera...), perquè si ha de ser una tradició... ha de tenir un origen i formes de recuperació certes... i no pas fer-ho de qualsevol manera...
Per tant, tot i que hi hagi diverses fórmules vàlides, penso que en cada cas s'ha d'anar als orígens, i si hi ha orígens s'haurien d'intentar respectar al màxim, i si hi ha connotacions religioses s'haurien de respectar (pq. no cal que vulguem esborrar-ho, per què??), i si no n'hi ha, doncs tampoc no cal posar-n'hi.
És una forma de veure-ho.
casalista ha dit…
Com pot ser que s'ha esborrat un comentari que he fet? Jo no he faltat al respecte a ningú! Potser he dit les veritats massa clares sobre l'església??
El dimoni Cucarell ha dit…
Casalista: vaig llegir el teu comentari i, a part de ser força interessant, no faltava al respecte a ningú.
(I per cert, allò que deies de les esglésies transformades en pubs em va fer recordar el servei de barra que hi havia a la capella de Sant Joan als concerts que darrerament s'hi van fer.)

Anònim darrer: si jo fos capellà, em sabria greu que els meus feligresos ho fossin només per "tradició" i no per convicció; i també em sabria greu que es confongués la participació solemne d'una professó dels estaments eclesiàstics com si fos una col·laboració festiva d'una altra entitat.
L'estoret mandrós ha dit…
La cultura popular ha de ser un ens viu, i per tant evolutiu. No veig el per què ara, de cop i volta, aquesta involució per encabir-ho en un context "històric" que ja no és l'actual. Per què s'ha de reglamentar de forma tant estricta i excloent la cultura popular?

Si ens baséssim en qüestions purament "Tradicionals", reglamentades i inamovibles, no veuríem actuacions castelleres, com a molt veuríem els balls valencians. No es regalaries roses per Sant Jordi, es una tradició 'massa nova'. I com aquests, tants d'altes exemples.

No entenc aquesta ànsia que es viu ara a Cervera per refer tot el moviment cultural per tal de readaptar-ho a com es feia temps enrere. Es per donar-li més magnificència? es per dotar, de cop i volta, de tradicions ancestrals 'encara vives' a la capital Segarrenca? Es per fer-se un lloc com tenen a Berga amb la Patum o verges amb la Dansa de la Mort? Tant ens avergonyim del que tenim ara a Cervera?

Respecte a la relació "Cultura popular - Església", els estudis antropològics ens recorden que la majoria d'elements culturals eclesiàstics son pures adaptacions de tradicions paganes que ara se les donen com a pròpies. Al igual que les que no els van interessar les van prohibir. No va intentar l’Església, per exemple, aniquilar la festa del Carnestoltes l'any 1939 a espanya? Una tradició mes antiga que el mateix cristianisme.
El dimoni Cucarell ha dit…
Casalista: a mi també se m'ha esborrat un comentari!
Anònim ha dit…
Sóc un dels que havia donat una opinió en un comentari de més amunt, i relament era una opinió, que crec que hauria de ser tan respectable com la resta, sinó anem malament... I em quedo "perplex" de veure escrita la pregunta "tan ens avergonyim del que tenim a Cervera?", és que algun dels comentaris que potser tenien opinió contrària a la del senyor que escriu aquest, han fet referència a aquesta pregunta????? En el meu cas, tot el CONTRARI!!! i AMB MAJÚSCULA!!! Crec que tenim moltes coses per estar orgullosos de Cervera, i una d'elles és el gran nombre d'entitats i actes de cultura popular que tenim, i que són un tresor!!! ara bé, nois, s'ha de respectar que no tothom opini igual, i sincerament no sé a què es refereix quan ens compara amb Berga per la Patum o bé amb Verges per la Dansa de la Mort, perquè si algú hagués volgut fer referència a la importància d'un acte de tradició cultural de caràcter religiós, tranquils que nosaltres ja tenim la Passió, i amb molt d'orgull, però és que no era aquesta la qüestió....
Penso que està bé que tothom pugui donar opinions diverses sobre els temes, perquè això ens enriqueix a tots, però si us plau, cal ser més i més respectuosos amb les opinions dels altres, encara que no les compartim, i no cal anar "disparant" (amb el bon sentit de la paraula) amb al·lusions que estan una mica fora de context i que a algú li poden saber greu.
És sense ànim d'ofendre a ningú; tan sols una opinió.
Revessa ha dit…
Estic molt d'acord amb el Caslaista, la tradició o la participació en activitats populars fa molt temps que va deslligada de qualsevol ritus religiós.... una cosa en són els seus origens i l'altra la raó de ser actual.

Estoret Mandrós, comparteixo part del que dius, però en discrepo en algun punt la tradició és viva i com a tal es transformen al llarg del temps, les festes actuals no serien les mateixes sense els ritus pagans, però tampoc sense el període islàmic o sense el catol·licisme, per donar dos exemples. Doncs la nostra cultura popular o no s'ha nodrit de totes les cultures durant tota la història. I ha donat cós al moment actual que estem vivint, que també es troba en estat de transformació

Pel que fa al fet que ens avergonyim de les festes actuals cerverines crec que t'has passat de frenada i demostres poc coneixement de l'activitat festiva de Cervera.
Anònim ha dit…
En el meu cas, ho sento, Estoret Mandrós, jo penso que hi ha certs tipus de comentaris que no són acceptables, com aquest de la pregunta sobre si "ens avergonyim de les festes de Cervera"... Abans d'escriure certes coses fora de lloc, potser cal pensar una mica... (i no és amb ànim d'ofendre a ningú...), i per altra part, sense ser gens però que gens religiós, em sembla que també cansen una mica aquestes ganes excessives per part d'alguns, sobre el fet de sempre criticar despectivament l'església, que no és que alguns dels seus estaments no tinguin assumptes per criticar, però és que llavors es barregen les coses, perquè sembla que no sapiguem distingir entre opinions / diversitat, i crítiques de "pacotilla" destructives per costum.
Ho sento, però és que com que a mi no m'agrada que em critiquin sense més ni més, tampoc s'hauria de fer als altres...
L'estoret mandrós ha dit…
Cervera ha tingut i té un moviment associatiu i cultural realment envejable. No he dit pas el contrari (com ha volgut interpretar algú), tot el contrari. Però últimament dona la sensació que s'estan replantejant moltes de les costums que hi havia i que funcionaven. Donant-li unes pautes i un to més reglat i cerimoniós.

No em sembla malament, però sempre i quan sigui en vistes al futur i per la pròpia inèrcia de la festa, no pel sol fet què fa un centenar d'anys, dos, tres o 600 es feia d'una manera determinada.

No veig perquè, per exemple en el cas dels diables, han de participar en un seguici eclesiàstic en al•legant un rigor històric. Però alhora ignorant totalment els orígens dels mateixos Carranquers i la Matraca, transgressors, mordaços i crítics amb el que podien considerar que no era correcte (política, església, costums o fins i tot la mateixa societat, en el fons tot entra dins d'un mateix pack). No veig el per què s'ha d’inhibir els caràcter propi en l’al•legoria als temps passats.

Això, evidentment no deixa de ser una opinió. Equivocats estaran els que s'ho agafin com una crítica (i menys de "pacotilla").
Anònim ha dit…
Estoret, disculpa però és que em sembla que no són males interpretacions ... del que dius, sinó que realment, almenys jo (disculpa la poca traça) però és que no t'entenc: quines són aquestes costums que tu dius que ja funcionaven tan bé i que ara s'estan intentant canviar per tal de donar-los-hi un to més reglat i cerimoniós? -perquè jo no he vist canviar cap costum..., de moment! Només és una opinió / comentari. Res més.