Clou el 'Projecte Rius' a la Segarra amb una notable participació dels centres educatius de la comarca.



La setmana passada es va realitzar l’última sessió de les inspeccions de primavera del Projecte Rius a la comarca de la Segarra. Hi ha participat els tres instituts de la comarca. El dia 11 de maig va ser el torn de l’institut de Guissona que tenen el seu punt d’inspecció al riu Llobregós. El dia 13 de maig, l’institut Antoni Torroja van inspeccionar el riu Ondara, passada la depuradora. Finalment, l’alumnat de l’Institut Segarra, de Cervera, van desplaçar-se fins a Sedó on van poder fer el seu estudi del riu Sió.

Aquestes activitats, dirigides per personal tècnic del Consell Comarcal, s’han realitzat en el marc de l’Agenda 21 de la Segarra, que en el seu Pla d’Acció Ambiental recollia la iniciativa d’implantar l’execució d’aquest projecte d’educació ambiental. El Projecte Rius és una iniciativa de l’Associació Hàbitats que vol donar a conèixer els rius de Catalunya i els seus ecosistemes; com funcionen, els organismes que hi podem trobar, la seva importància ambiental i els problemes que pateixen.

Aquestes inspeccions, que es fan dues vegades l’any (primavera i tardor), consisteixen en un estudi dels paràmetres físics i químics del riu (cabal, amplada del tram, fondària, tipus de llera, pH, concentració de nitrats i de nitrits, duresa de l’aigua, etc.) i dels paràmetres biològics (animals que s’hi troben, plantes i estat del bosc de ribera), així com la detecció de possibles alteracions (abocaments, sequera, contaminació de l’aigua, ...). Amb els resultats obtinguts es conclou quin és l’estat de salut del riu estudiat.

En general, els resultats sobre l’estat dels rius de la comarca és bo, tot i que, alguns més que altres, presenten algun símptoma de malaltia. Malgrat això la fauna invertebrada hi és present, fet demostra que són rius vius i que cal preservar i cuidar.

Aquest és el sisè any del projecte a la Segarra.

Informació extreta de la pàgina web del Consell Comarcal de la Segarra, www.ccsegarra.cat

Comentaris

Pere ha dit…
l'adult que està d'esquena és el Ramon Castelló?