Entitats de la Segarra reivindiquen el protagonisme actiu de la comarca en la planificació de les centrals eòliques



JM (Montfalcó).- En un acte celebrat a Montfalcó Murallat, aquest dissabte 30 d’abril ha tingut lloc la presentació del “Manifest sobre la implantació de centrals d’energia eòlica a la Segarra”, document elaborat pel Fòrum l’Espitllera i amb l’adhesió del Grup de Defensa del Medi Natural de la Segarra. Davant un públic format per unes cinquanta persones i la presència d’alguns alcaldes de la comarca, els representants d’ambdues entitats han fet lectura del manifest que reuneix en deu punts els condicionants que consideren irrenunciables perquè la implantació de les centrals d’energia eòlica sigui admissible, viable i respectuosa amb la gent, el paisatge i el futur de la Segarra.

El document, en forma de decàleg, exigeix un procés transparent, amb informació als afectats i atenció a la participació de la societat civil, una valoració imparcial de la incidència ambiental i paisatgística, l’assegurament de la restitució futura dels valors mediambientals de les zones afectades, el control regular de l’activitat i la garantia d’una idoneïtat en la tecnologia i la ubicació dels generadors. Per altra banda, també vetlla per la preservació dels espais singulars, com el propi nucli de Montfalcó Murallat, reclama la minimització de la contaminació lumínica nocturna i l’allunyament dels aerogeneradors dels nuclis habitats, defensa la preferència de les iniciatives promotores vinculades al territori i reivindica la priorització de les mesures d’estalvi energètic front el creixement desaforat i insostenible del consum.

Ambdues entitats han estès la mà als responsables municipals i comarcals per a col·laborar en la definició del projecte de desenvolupament de l’energia eòlica i la seua voluntat d’obrir un procés de conscienciació i debat dins la societat civil per a fer sentir la veu del territori en la presa de decisions. Amb el document, el Fòrum l’Espitllera i el Grup de Defensa del Medi Natural emplacen als responsables del territori i al conjunt de la societat a fer un pas que eviti situar a la Segarra “en un camí ruïnós dels territoris que, per poc espavilats i massa mesells, acaben rebent un càstig inapel·lable i irreversible”.

El manifest es difondrà a les entitats i organismes del territori i s’obrirà a rebre adhesions per part de tots els afectats que ho vulguin fer, essent accessible a través del web www.espitllera.cat.

Informació facilitada pel Fòrum L'Espitllera, info@espitllera.cat

Comentaris

un que creu que el canvi no es possible ha dit…
No als molins!!!

Ara, si a tenir una nevera al soterrani per a conservar-hi begudes i hortlisses, i també un congelador amb carn, per si de cas. També un aire acondicionat, que al juliol i agost fot molta calor, i com que al menjador hi posem 18 ulls de bou, tu diràs. La porta del jardí i la del garatge motoritzades, que si plou no em mulli. La cisterna a baix, i despres bomba, descalcifica i osmotitza, que l'aigua de la segarra es una merda i no vull que se'm faci malbé la rentadora-secadora...

Si de cas posem una nuclear al costat de la petfood (prop la panadella), i que surti barateta, eh. Ja explotarà quan noslatres siguem al clot.
Anònim ha dit…
No volem centrals nuclears...
No volem parc eòlics...
No volem antenes de mòbils...

Algú potser ha reflexionat sobre la necessitat que nosaltres mateixos ens creem de consumir electricitat?
Quants dels assistens a l'acte NO portaven telèfon a la butxaca?

Vivim instaurats en la cultura del no.
Calamunda ha dit…
Crec que sempre que es parla d'aquest tema s'exagera una mica.

Es bo que hi hagi un moviment de defensa de la nostra terra i vetlli pel territori, sovint les decisions és prenen lluny de la Segarra i t'ho has de menjar amb patates, en aquest nostre país falta que la gent del territori pugui parlar i opinar sobre el que els representants polítics et volen fer empassar perquè estan pressionats o sucats per algú que només li importen els diners.

Perquè no podem tenir un panell solar i un molinet de vent tots a casa, com es fa a Holanda i cadascú es produeix la seva pròpia llum, potser perquè hi ha varis ex-polítics que reben un sou d'una elèctrica???

Cal anar mes lluny, no crec que es pugui qüestionar tant frívolament les entitats que vetllen pel territori, no crec que cap de nosaltres vulgui prescindir de la tecnologia de butxaca, o de sobre taula, però potser les coses és poden fer de molt diferents maneres.

Ens hi podríem estar hores discutint si això o allò..