'Els últims artesans': Teresa i Maria Borrull, llatadores



A les Terres de l'Ebre, la manufactura de la palma ha estat una tradició durant segles. Ara, però, aquest ofici està a punt de desaparèixer. Aquest capítol d'"Els últims artesans" mostra la feina de dues llatadores que encara mantenen aquesta tradició.

A Rasquera, fa uns anys, tothom feia llates i cabassos. Ara, només hi queden Maria Borrull i la seva germana, que s'entesten a continuar l'ofici que van aprendre de la seva àvia. Tot i que la tradició corre el perill de perdre's, ja que és un procés molt laboriós i poc rendible, la Maria i la Teresa continuen trenant llates, senzillament, perquè els agrada.

L'activitat de trenar la palma es remunta a l'edat de bronze i s'ha anat transmetent, de generació en generació, a través de la cultura oral. L'ofici de llatadora es refereix a les dones que, a través de la llata, una trena teixida amb brins d'espart, cànem o palma, manufacturaven tot tipus d'objectes de primera necessitat.

El margalló és l'única palmera autòctona d'Europa i la matèria primera essencial per trenar la llata. A les Terres de l'Ebre, tradicionalment, han tingut el treball de la palma com una de les seves fonts econòmiques principals. Després de segles d'activitat, a la segona meitat del segle XX va començar a perdre's la tradició i avui dia l'ofici corre el risc de desaparèixer, ja que les llatadores que queden són d'edat molt avançada.

Vídeo i text del programa 'Els últims artesans', produït l'any 2009 per Karavan Films i Televisió de Catalunya, i extrets de http://www.edu3.cat/Edu3tv/Fitxa?p_id=55643&p_ex=artesans

Comentaris

Serrallonga ha dit…
a la botiga del Xavi Badia penso que un dia vaig veure cistelles fetes d'això