El 30 d'abril neix 'Ferafoc', l'hipogrif de Sant Quintí de Mediona



S'ha fet públic ja el cartell de presentació del Ferafoc, la nova figura de bestiari de Sant Quintí de Mediona. Serà el dissabte 30 d'abril a les 8 de la tarda a la plaça de l'Església. Abans de l'estrena oficial del Ferafoc, que estarà apadrinat per tots els grups folklòrics locals que actuaran també, es farà la presentació de la rondalla del Ferafoc, escrita per l'historiador Joan Serra Arman. Tot seguit hi haurà l'esperada actuació del Ferafoc amb l'acompanyament musical dels Grallers i l'SQandol.

El Ferafoc ha estat construït per l'artista d'imatgeria festiva Elies Álvarez i ja va ser presentada en el decurs del passat Firafoc a Igualada el 26 de febrer. És una majestuosa figura de pes molt lleuger (uns 25 quilos) gràcies a la construcció amb porexpan resinat. Es dóna la circumstància que té dues postures en repòs, la qual cosa li dona una especial elegància i espectacularitat.

L'hipogrif.

Segons la Viquipèdia, l'hipogrif és una criatura mitològica, encreuament entre un griu i una euga, amb el cap, el pit i les ales d'àliga gegant i la resta de cos del cavall. La llegenda de l'hipogrif és originaria d'Europa, però s'expandeix fins aparèixer al folklore de cultures d'altres llocs del món.

Els hipogrifs, com totes les criatures mitològiques, són elements presents a la literatura. El primer que va escriure sobre ells va ser el poeta italià Ludovico Ariosto en el seu poema èpic Orland Furiós (1516). En aquest poema es narren les gestes d'alguns cavallers de Carlemany que muntaven hipogrifs. També molts escriptors romàntics van escriure sobre els hipogrifs en les seves aventures amb l'emperador. Per això la informació que podem obtenir actualment sobre ells està molt barrejada amb elements afegits a les obres literàries, per aquesta raó es confon molt amb el griu i amb l'opinicus.

Joanne Kathleen Rowling en la seva novel·la Harry Potter i el pres d'Azkaban (1999) presenta un hipogrif que descriu detalladament en el llibre Bèsties fantàstiques i on trobar-les. Aquest és Becbrau, un hipogrif fidel als seus amics: a Hagrid i més tard també a Harry. Gràcies a Becbrau els protagonistes arriben a la presó d'Azkaban i salven Sirius Black.

Segons les llegendes, és un ésser que es pot domar, tot i que només haurien d'intentar-ho persones molt experimentades i pacients, com Atlant (personatge de la novel·la Orland Furiós), que en tenia un i el va ensinistrar. Tot i que a l'hipogrif li agrada burlar-se dels que intenten atrapar-lo, quan se'l munta es mostra com un company servicial, dòcil i fidel.

Relats històrics expliquen que l'hipogrif va ser la muntura preferida dels cavallers de l'emperador Carlemany (els segles VIII i IX). Els historiadors van introduir aquesta dada per tal de donar majestuositant a la figura dels cavallers de Carlemany.

L'hipogrif és molt avantatjós a l'hora de muntar-lo en front del cavall perquè, segons la llegenda, és ràpid, no necessita cap brida perquè fa el que se li diu i, a més, és capaç de volar més alt i més depressa que qualsevol ocell. Quan ha d'aterrar, es precipita a gran velocitat cap a terra i hi arriba dret i sense fer-se mal. Per això els cavallers que el muntin han de ser molt valents ja que els moviments dels hipogrifs són ràpids i bruscos.

Text extret de la pàgina web de l'Agrupació de Bestiari de Catalunya, www.bestiari.cat

Comentaris