'Els últims artesans': Jaume Bargas, serraller



La industrialització ha posat fi a la feina artesanal dels serrallers. A Barcelona, però, encara hi treballa un artesà serraller. És Jaume Bargas, el protagonista d'aquesta edició de l'espai "Els últims artesans".

Quan Jaume Bargas es retiri, la Serralleria Bargas tancarà les portes després de gairebé un segle d'activitat al barri de Sant Pere de Barcelona.

Serraller com el seu avi i el seu pare, Jaume Bargas ha vist com l'ofici de manyà s'ha industrialitzat. Amb molts anys d'ofici a l'esquena, i amb tot el pes de la tradició familiar, sap que quan ell es retiri no quedarà cap artesà serraller a Barcelona. Per això, la seva il·lusió és muntar un museu sobre la història del pany i la clau.

A mesura que els homes van començar a disposar de béns que consideraven de valor, els mitjans de protecció d'aquests béns van anar adquirint cada vegada més importància. Així, no ha d'estranyar que els egipcis ja utilitzessin panys de fusta i claus de ferro, i que l'ofici estigués totalment consolidat a l'època de la màxima esplendor de Roma.

El procés artesanal dels serrallers es va mantenir fins a finals del segle XIX, tot i que no va ser fins a la segona meitat del segle XX, quan va començar la industrialització de la fabricació i el començament de la decadència de l'ofici.

Vídeo i text extrets del programa 'Els últims artesans', produït l'any 2009 per Karavan Films i Televisió de Catalunya, i extrets de http://www.edu3.cat/Edu3tv/Fitxa?p_id=55642&p_ex=artesans

Comentaris