Els dies de la setmana: el divendres



Dies Veneris, dia de Venus: divendres -com Portvendres, Portus Veneris-, viernes, vendredi, venerdí... En anglès i alemany, Friday i Freitag fan referència a Freyja, deessa nòrdica de la fecunditat, confosa sovint amb Frigg, esposa d'Odín, divinitat de l'amor i la bellesa. En el relat bíblic, el divendres, Déu creà els animals de la Terra i la primera parella humana. També en divendres -segons la tradició- van pecar Adam i Eva, es va construir la torre de Babel, va ploure el diluvi universal... i va morir Nostre Senyor, i Judes es penjà d'una figuera; és un dia de dol, fatídic. Dia sagrat de l'islam, semblantment al dissabte jueu i al diumenge cristià. L'Església el considera un dia penitencial, dedicat al dejuni, l'abstinència (de carn i sexe), l'almoïna i la pregària. Sobretot els divendres de Quaresma i, en especial, el Divendres Sant. La "butlla de la Santa Creuada" permetia, tanmateix, alleujar els rigors penitencials. Hi havia la devoció de confessar i combregar els nou primers divendres de mes, a fi de guanyar indulgències i estalviar temps de Purgatori a l'altra vida; el Sagrat Cor de Jesús havia promès a Santa Marguerite-Marie d'Alacoque que obtindria el Cel tota persona que complís els primers divendres.

El poble considerava el divendres amb qualitats meteorològiques, però també era tingut com a fatídic. El divendres és quan el Diable té més poder i es dedica a escampar el Mal pel món; les portes de l'Infern estan obertes de bat a bat i els qui moren en tal dia hi són abocats, si no van ben aconduïts d'oracions i bones obres. En divendres, veure passar un enterrament és presagi de mort en la pròpia família, per això hi havia aprensió d'enterrar en divendres. Hom creu que cada divendres mor un lladre -com els dos lladres crucificats amb Jesús-, però en neix un altre i sempre n'hi ha el mateix nombre.

REFRANYER: "Divendres i dia tres, molt dolent és"; "Divendres és fill de bruixa, per això arruixa"; "De l'endemà de dijous i la vigília de dissabte, Déu nos en guard" (ni anomenar-lo); "No hi ha divendres sense dol ni dissabte sense sol"; "Si plou el primer divendres de mes, plou tot el mes"; "L'any nou entrat en divendres, no plourà i tot seran cendres"; "Sant Joan en divendres, collita de cendres"; "Nadal en divendres, el blat va a parar a les cendres"; "Lluna nova en divendres, lluna de cendres"; "Fer divendres" o "fer magre" (dejunar); "Fer cara de divendres" (trista o demacrada); "Haver nascut en divendres" (tenir mal geni).

CREENCES: No és aconsellable de sortir a caçar o a pescar en divendres. Ni és bo de batejar ni de sortir la partera a missa en aquest dia. És perniciós tallar-se les ungles, surten clapes blanques a la part rosada; tallar-se els cabells, es tornen blancs. Trobar un cigró negre en divendres, coure'l i menjar-se'l d'amagat porta sort. Mudar-se de roba interior en divendres defensa de mals esperits. Si dues persones tenen un mateix pensament en divendres, deslliuren una ànima del Purgatori.

Text extret del llibre de Joan Soler i Amigó 'Enciclopèdia de la Fantasia Popular Catalana', editat l'any 1998 per l'editorial Barcanova.

Il·lustració de Venus extreta de l'edició fascímil del 'Lunari e repertori del temps' de Bernad de Granollachs, conservada a la Biblioteca de Catalunya, a http://tionia1.pangea.org/Paremiologia/Setmana/SetmanaFrameset-4.htm

Comentaris