Els dies de la setmana: el dilluns

Dies Lunae, dia de la Lluna: dilluns, lunes, lundi, lunedí... i també Monday i Montag. I, per tant, dia de difunts, per la relació entre la Lluna i la Mort. En el relat bíblic, el dilluns Déu separà les aigües de sota el firmament de les de dalt.
REFRANYER: Dia de bon averany: "Lluna plena en dilluns, ventura a munts". Tanmateix: "Nadal en dilluns, badalls a munts"; però també "Nadal en dilluns, festes a munts" (24, 25, 26 i 31 de desembre i 1, 6 i 7 de gener). "Dilluns, dia de difunts"; "Els dilluns es casen els difunts"; "Casament en dilluns, al cap de l'any o tres o un", i "Enterrament en dilluns crida més difunts"; i també, "El dilluns per sos difunts la vella no fila"; "El dilluns és sant Tornem-hi"; i "El dilluns, peresa a munts"; "El dilluns és el diumenge dels ganduls". De qui no treballa els dilluns, es diu que "Fa dilluns de sabater"; "El dilluns, per no pecar, el sabater no ha de treballar" i "El dilluns, el bon sabater no treballa ni fa res"; és a dir que "El dilluns el sabater no pega punts" i "Dilluns de sabaters, bon dia per als taverners". El dilluns dels sabaters ve d'un sabater molt pobre que, no tenint res per oferir al Nen Jesús la Nit de Nadal, li va prometre que, en honor seu, faria festa tots els dilluns del món. També solen fer festa els barbers.
Text extret del llibre de Joan Soler i Amigó 'Enciclopèdia de la Fantasia Popular Catalana', editat l'any 1998 per l'editorial Barcanova.
Imatge de la Lluna extreta de http://scienceblogs.com/startswithabang/2009/08/paper_folding_to_the_moon.php
Il·lustració de la Lluna extreta de l'edició fascímil del 'Lunari e repertori del temps' de Bernad de Granollachs, conservada a la Biblioteca de Catalunya, a http://tionia1.pangea.org/Paremiologia/Setmana/SetmanaFrameset-4.htm
Comentaris
http://historico.portalmix.com/curiosos/diasemana.shtml