Aquest dissabte es celebrarà a Florejacs la Fira dedicada a la Dama de les Flors





Aquest dissabte 2 d’abril tindrà lloc al poble de Florejacs (la Segarra), la sisena edició de la Fira “la Dama de les Flors”, fira monogràfica dedicada al món de la flor. La present edició concentra totes les activitats en una sola jornada, però incrementa en gran mesura el número d’activitats respecte les edicions passades.

Amb motiu de la Fira, Florejacs estrenarà el local social a la seu de les antigues escoles, on tindran lloc els tallers i les xerrades en torn al món de la flor. Les activitats inclouen demostracions participatives per part de professionals com la farmacèutica Àstrid Van Ginkel, que guiarà sortides de reconeixement de la natura i impartirà una xerrada sobre cosmètica natural, la biòloga Gema Barceló, que donarà un taller de cuina i nutrició amb flors comestibles, l’artista Clara Barceló, que oferirà un taller sobre decoració floral i la comunicadora Carme Bosch, que parlarà sobre les flors de les bruixes. A més, hi haurà també xerrades sobre jardineria, herbes remeieres, trementinaires i pastisseria i la presentació de “la Garbiana”, associació de productors ecològics de la Segarra.

També hi haurà lloc per les activitats d’arrel tradicional, amb cercavila encapçalada per Eliardis, la gegantona de Florejacs, acompanyada per la colla Dessota d’Igualada i els Carranquers de Cervera, i la presentació d’en Ludovico i en Diego Chapotín, els nous capgrossos de Florejacs, així com l’actuació dels Margeners -colla castellera de Guissona- i el correfoc diabòlic que tancarà la jornada, amb els Diables de Sanaüja. A més, un seguit d’activitats de caire familiar engrescaran a grans i petits amb tallers infantils de manualitats i modelatge, conta-contes, narracions sobre la vida de pagès i batukades. Per altra banda, obriran les seves portes a visites el castell de Florejacs, l’exposició d’eines de pagesia de Cal Tallaví i l’exposició de pintures de la segarrenca Mercè Serra.

Al migdia, es lliuraran els guardons de la tercera edició del certamen literari memorial Manel Canals, del concurs de balcons guarnits i de la primera edició del concurs de confecció dels tradicionals majos -que estaran exposats durant tota la jornada a l’entrada del poble- i es rendirà homenatge al poeta Jordi Pàmias, que rebrà “la flor de Florejacs”.

Tot això a Florejacs, nucli integrat dins la “xarxa de pobles amb encant” de les terres de Lleida i especialment engalanat amb instal•lacions florals per l’ocasió i amb la presència d’un mercat de productes naturals i gastronòmics amb més de cinquanta parades i d’un mercat floral format per d’artesans acreditats per Artesania de Catalunya.

La jornada es clourà, a la posta del sol, amb la Ruta de la Dama, recreació nocturna de la llegenda de la senyora del castell de Florejacs i dels seus infortunats amants, les escenes de les quals podran seguir els visitants de la mà dels inquisidors que acudiran al lloc per a detenir-la i jutjar-la.

Més informació: www.florejacs.cat

Informació facilitada pel Jaume Moya, jaumemoya@equipjuridic.com

Comentaris