'Els últims artesans': Salvador Feliu, mestre d'aixa


Edu3.cat

Salvador Feliu és un dels últims mestres d'aixa. L'espai "Els últims artesans" visita el seu taller i, de passada, repassa la història de la construcció d'embarcacions.

Des de 1853, la família de Salvador Feliu es dedica a construir embarcacions de fusta. Des que l'avi del seu avi, Francisco Granés, va arribar a l'Escala, sempre hi hagut un mestre d'aixa de la família en aquest poble de l'Alt Empordà.

En Salvador va començar a fer de mestre d'aixa als 15 anys. Actualment, però, l'ofici s'està perdent a causa de les embarcacions de fibra de vidre i del retrocés de la pesca.

La invenció de les primeres embarcacions daten del període neolític. Es tenen registres de fa més de 10.000 anys, quan ja s'utilitzava un tronc com a mitjà de transport.

Amb els inicis de la pesca, l'home es va aventurar dins del mar i, a partir d'aquell moment, la tecnologia va anar fent progressar la sofisticació i el nivell de les embarcacions.

Des de l'Edat Mitjana, fins a la segona meitat del segle XX, l'ofici de mestre d'aixa té un gran prestigi, ja que les embarcacions que es feien de fusta eren utilitzades tant per la pesca, com per la guerra, el comerç o el temps d'oci. L'aparició de les fibres de vidre i plàstic, i la desaparició de la pesca tradicional han fet que actualment l'ofici estigui en retrocés.

Text i vídeo del programa 'Els últims artesans', produït per Televisió de Catalunya i Karavan Films l'any 2009, i extrets de http://www.edu3.cat/Edu3tv/Fitxa?p_id=54745&p_ex=artesans

Comentaris