Els diables de Tasmània, en perill per un virus resistent que els provoca un tumor a la cara



El diable de Tasmània (Sarcophilus harrisii) és un marsupial carnívor que actualment només es troba en estat salvatge a l'estat insular australià de Tasmània. El diable de Tasmània és l'únic membre vivent del gènere Sarcophilus. Amb la mida d'un gos petit, però robust i muscular, el diable de Tasmània és actualment el marsupial carnívor més gran del món, després de l'extinció del llop marsupial el 1936. Es caracteritza pel seu pelatge negre, la pudor que emet quan es posa nerviós, un xiscle extremament fort i pertorbador i la seva ferocitat quan s'alimenta. Se sap que caça preses i s'alimenta també de carronya. Tot i que sol ser solitari, a vegades s'alimenta amb altres diables. (extret de Viquipèdia)

Els diables de Tasmània viuen una situació complicada. La majoria d'exemplars estan malalts de càncer, i els experts no són capaços de trobar-hi una solució. Fa 14 anys aquest marsupial carnívor va començar a desenvolupar un tumor facial que pot acabar amb el diable. Els investigadors han provat una vacuna, però el virus ja ha mutat 13 vegades. Els científics són pessimistes a l'hora de trobar-hi una cura i, fins i tot, parlen que un cop s'hagin extingit els exemplars salvatges hauran de mirar de recuperar i repoblar la zona amb diables sans i immunes.

Tasmània lluita perquè el seu animal nacional no s'extingeixi. Els diables de Tasmània són el marsupial carnívor més gros del món. De la mida d'un gos petit, són territorials i agressius, però ara estan en vies d'extinció.





Un tumor facial està fent estralls entre l'espècie. Es calcula que un 80% dels exemplars tenen aquest tipus de càncer i els investigadors són pessimistes a l'hora de trobar-hi una cura. La malaltia està causada per un virus que ha mutat fins a 13 vegades per fer estèrils els esforços dels científics i les seves vacunes.

Fa 14 anys que s'allarga aquesta agonia i creix la sensació que serà impossible trobar una manera de curar-los. Un dels científics que monitoritzen els diables, el xilè Rodrigo Hamede, considera fins i tot que el millor escenari per als diables "seria extingir-se del tot a la selva", però afegeix que "quan la malaltia també s'hagi extingit" caldrà "tenir l'habilitat de recuperar els diables sans i tornar-los un altre cop al seu hàbitat natural". Tot i això, les autoritats i els investigadors lluiten perquè el diable de Tasmània no segueixi el mateix camí que el llop marsupial, extingit el segle XX.

Enllaç al programa de recuperació del diable de Tasmània:



El diable de Tasmània és conegut internacionalment com la inspiració del personatge de dibuixos animats dels Looney Tunes Taz. (extret de Viquipèdia)


Notícia extreta de http://www.3cat24.cat/noticia/1004750/societat/Els-diables-de-Tasmania-en-perill-per-un-virus-resistent-que-els-provoca-un-tumor-a-la-cara

Dibuix extret de http://conociendounmundo.blogspot.com/2011/01/el-demonio-de-tasmania.html

Imatge real extreta de http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/43/Sarcophilus_harrisii_taranna.jpg

Vídeo de National Geographic extret de http://www.youtube.com/watch?v=iyvPjn2m240 

Comentaris

Piolín ha dit…
mai havia vist cap foto del diable de Tasmània, pensava que era com el dels dibuixos