Berga avisa que retallarà la Patum si no rep ajuts



Berga necessita una aportació directa de la Generalitat per evitar retallades en la Patum, festa que és Patrimoni de la Humanitat des del 2005. Si l'Ajuntament de Berga no aconsegueix que el finançament de la reconeguda celebració s'inclogui com una partida més dels pressupostos del Govern català d'enguany, haurà de revisar quins actes són prescindibles per retallar-los. L'Ajuntament no es veu amb cor de suportar un any més una despesa que és de tot el país. Així ho ha explicat a Regió7 el regidor de la festa, Jaume Vima.

Actualment, la celebració pràcticament no genera ingressos tret dels entre 3.000 i 5.000 euros que es van recaptar l'any passat per la comercialització de productes oficial de la festa. Això fa que el consistori assumeixi en solitari els 300.000 euros que costa organitzar-la, una xifra massa feixuga per a l'economia de l'Ajuntament. Per això, el govern de Berga persisteix en la reclamació d'un model de finançament estable, similar al del Misteri d'Elx. El govern de Berga proposarà a l'executiu català que promulgui una llei similar per a les manifestacions catalanes que duen el segell de la Unesco: la Patum i els castells.

El regidor de la Patum, Jaume Vima, ha advertit que l'aportació econòmica directa del Govern català enguany ja és "imprescindible per no haver de reduir despeses d'una manera molt severa". Hi ha afegit que "segons l'aportació externa que puguem rebre, podrem plantejar si la Patum del 2011 serà almenys com les anteriors". Vima ha exposat que "si Berga es veiés obligada a afrontar l'organització d'enguany sense rebre ajudes exteriors", caldria decidir quins actes es poden reduir. "El que no pot passar és que mentre la ciutat de Berga ha de fer mans i mànigues per pagar les factures de la Patum, cada any el pressupost de subvencions del Govern català financi altres festes i fires, en algun cas fins al 80%", ha dit Vima. El regidor de la Patum és conscient que la crisi obliga a reduir subvencions, "però com a patumaire i berguedà cal exigir respecte i consideració" per una festa Patrimoni de la Humanitat.

Tal com ja va informar aquest diari, l'equip de govern de CiU està pendent de mantenir una entrevista amb els nous responsables del departament de Cultura "per intentar ser presents d'una vegada en les subvencions directes del departament". D'aquesta manera, la ciutat s'estalviaria el neguit que suposa estar pendent dels diners de les obres socials de les caixes, que ara mateix tenen un futur incert. Els únics diners d'ajudes que ha rebut Berga d'ençà del 2009 provenen de diferents obres socials de les caixes. El 2009 se'n van rebre 14.000 dels 30.000 de promesos.El 2010 s'havien de rebre 50.000 euros, però només se'n van ingressar 35.000. Per a enguany hi havia 80.000 euros promesos pel Govern anterior.

Informació extreta de http://www.regio7.cat/bergueda/2011/02/25/berga-avisa-que-retallara-patum-no-rep-ajuts/129825.html

Imatge extreta de http://lacuinadelavimateu.bloc.cat/post/11890/170295

Comentaris

joan matiner ha dit…
llegint aquest article et ve l'Aquelarre al cap
carranquera ha dit…
quin pressupost té l'Aquelarre?
Serrallonga ha dit…
l'any passat penso que s'acostava als 110.000 euros, uns 190.000 euros menys que la Patum!
des del balcó ha dit…
Que hi tornarà a anar l'Artur, ara que es molt honorable?