'Els últims artesans': Antoni Zafra, titellaire



Des de les ombres xineses a l'actualitat, l'evolució dels titelles ha estat complexa. Antoni Zafra, titellaire de professió, obre les portes del seu taller a l'espai "Els últims artesans", orgullós de mostrar un ofici que li va ensenyar el seu mestre: el senyor Taufer.

Des del seu taller del Guinardó, a Barcelona, Toni Zafra fa més de 20 anys que construeix titelles. Va començar a treballar en l'ofici per casualitat i de seguida es va adonar que era una feina que s'ajustava perfectament a la seva personalitat.

Els xinesos coneixen des de fa mil·lennis els anomenats titelles de les ombres, o ombres xineses, és a dir, ninots fets de paper o de qualsevol altre material translúcid que s'il·lumina per projectar ombres en una pantalla.

A Europa, els titelles van començar a introduir-se a l'edat mitjana, perquè l'Església els utilitzava per representar els passatges bíblics i les llegendes de sants. A poc a poc, es van anar popularitzant i van portar a escena contes i històries de cavalleria i de bandolers. Al segle XVII, van convertir-se en una competència molt dura per als actors de carn i ossos. Tot i que sempre s'ha considerat un espectacle per a infants, en èpoques de repressió política, els titelles han estat un vehicle de denúncia i de crítica.

Vídeo i text del programa 'Els últims artesans', produït per Televisió de Catalunya i Karavan Films l'any 2009, extrets de http://www.edu3.cat/Edu3tv/Fitxa?p_id=54747&p_ex=artesans

Comentaris

Anònim ha dit…
els titelles o les titelles? no diem les titelles de la Matraca