Col·locació dels velluts de Festa Major



El proper dissabte 29 de gener, a partir de les 4 de la tarda, tindrà lloc a l'església de Santa Maria, la tradicional col·locació dels velluts vermells que engalanen aquest espai durant la celebració dels actes de la festa del Santíssim Misteri.

Degut a lo feixuga que resulta aquesta tasca, s'agraeix a tots aquells voluntaris i voluntàries que vulguin participar-hi la seva inestimable col·laboració.

Imatge: Les Completes, 5 de febrer de 2010, autor: Carles Tarsà, extret de http://www.flickr.com/photos/fotosdesdelasegarra/4336753263/in/photostream/

Comentaris

fart de que sempre demanin ha dit…
Quan paga l'església per aquesta feina?
Xavier ha dit…
No és una feina, és una col·laboració voluntària en una festa de Cervera. A més, sempre es pot dir que no. Ningú obliga a res.
Anònim ha dit…
A l'atenció del "fart de que sempre demanin":
Estic flipat de que utilitzis plantejaments tan d'anar per casa. En aquestes alçades et creus que les Completes són patrimoni exclussiu dels capellans ?????
Vinga, home que ja fa comencem a ser grandets.
Calamunda ha dit…
El velluts no penso que es col·loquin nomes per les completes, sinó més aviat per la veneració al santíssim, son els únics dies que resta a l'altar major. Així està escrit. Sort que últimament les completes han guanyat mes pes i més força cultural que els actes religiosos i és l'acte cultural cerverí que mes gent espera durant l'any. Però veure santa maria amb la nova il·luminació i els velluts col.locats, la fan mes majestuosa.

Jo, la pregunta no la veig tant fora de to, fins no fa massa tant l'església com la Paeria pagaven per les "feines" fetes i per portar comparses, ja sigui el drac, els gegants o els portants de tàlems inclús per tocar campanes, recordeu que fa un temps es va penjar un article que les primeres vagues a Cervera la van fer el grup de Campaners perquè volien cobrar mes del que els donaven. El que passa que avui la resposta es lògica, però potser discutible.

Aquest any la Candela tindrà mes força que el santíssim, tot i que el 6 sentirem com el batall del Seny Major toca sol per fer callar el temps!
Anònim ha dit…
Ho sento però el Santíssim no és a l'altar major durant els dies del Sant Misteri sinó a la capella lateral pròpia.
En tot cas els velluts són un signe extern de veneració a la relíquia del Sant Misteri que queda exposada a l'altar major durant el cant de Completes fent entrada amb l'himne "O crux" cantat per tota l'assemblea i durant la Missa del dia 6.
I jo col·laboro cantant les completes des de fa força anys i no he cobrat mai ni un duro ni el penso cobrar.
Jordi ha dit…
Personalment, el fet de col·locar els velluts per mi més que un sentiment religiós és el fet de sentir-me cerverí.
Fer que el dia de les Completes sigui el màxim lluït possible! ja que actualment el cant de les Completes ha deixa't de tenir un caràcter estrictament religiós(per a mi), per convertir-se en un concet espectacular; on qualsevol persona que vulgui cantar hi pot participar.
Avui en dia moltes coses d'orígen religiós es mantenen pel caràcter tradicional i de sentiment d'un col·lectiu( en aquest cas de Cervera)i no pas pel fons espiritual que tenen.
ex: la festa de Sant Magí per molta gent i participa més que per la veneració del Sant és pel caràcter singular que té.
Com que som en un país lliure tothom pot entendre-ho com vulgui.
També a moltes festes major es veneren a sants hi tothom hi participa d'una manera o altra. Hi ha qui dóna un sentit religiós anant a ofici i n'hi ha que li donem un sentit més festiu i popular.
En definitiva:
qui tengui un sentit religiós, és lliure de tenir-lo.
qui tingui un sentit més tradicional, és uns visió de veure-ho.
qui no li vol donar cap sentit ni anr-hi perquè ho troba religiós pot decidir no participar-hi.
L'important és que tothom sigui lliure de fer el que vulgui i que tots els pensaments siguin igual de respectables!
Anònim ha dit…
Jordi, per a mi, tens tota la raó.
Qui hi vulgui anar a col·laborar que hi vagi. Tothom es lliure d'opinar. Però el que si es cert és que els velluts són un tret identificatiu d'una festa popular.
Núria ha dit…
Anònim 1: aquí ningú ha dit de cobrar per cantar les Completes, només faltaria!!
cervereta de vergós ha dit…
Només faltaria!per cantar a les completes,no es cobra,però els músics(no tots,per això)si que cobren!
cobrador del frac ha dit…
Les completes de Cervera tenen un pressupost d'uns 30.000€
Calamunda ha dit…
Com si en volen tenir 100.000€!!

No busquem encendre el personal amb comentaris anònims! Tothom te la seva opinió i visió de les coses i aquí no li agradi ja ho sap que baixi al carrer i que participi!
Anònim ha dit…
Primer: Les completes no tenen un pressupost de 30.000 euros.
Segon: A mi no em sap greu que els músics professionals cobrin. Això ha donat una solidesa i una dignificació que no hi era quan tocaven músics que només agafaven el violí el dia de les completes i no el tornaven a tocar en tot l'any.
Tercer: Ara resulta que els Messies i els Carmina Burana participatius s'estan posant de moda a tot el país, quan a Cervera ja fa anys que ho fem amb les Completes.
Quart: La fórmula és bona: director, solistes i una base sòlida de l'orquestra professional.
cervereta de vergós ha dit…
Ep!que en el meu comentari no volia encetar cap polémica!
Em sembla molt bé,que músics professionals,en que es guanyen la vida amb la música,cobrin per una feina que es la seva(com un paleta fen una casa,com un electricista fen una instalació,com un fuster fen un moble,com...)i si a més el músic es cerverí ho trobo collonut.
Només en el comentari que vaig fer de que els músics cobraven o vaig posar"a modo" de informació.