Innocentada · Primera promoció de diables acreditats com a responsables de correfocs i colles de diables

NOTICIA PUBLICADA AMB MOTIU DEL DIA DELS SANTS INNOCENTS


Aquest passat 18 de desembre s'han entregat els primers diplomes que acrediten els membres que han realitzat satisfactòriament els cursos per formar els responsables de correfocs i colles de diables. Els diplomes i carnets acreditatius han estat lliurats en una cerimònia protocolària pel representant del ministeri d’indústria, Ernesto De La Calle, el conseller d'indústria en funcions de la Generalitat de Catalunya, Josep Huguet, i el president de la Federació de diables i dimonis de Catalunya, Pep Enric Martí.



Els diplomes han estat entregats als 32 membres de colles de diables que durant 21 dies han realitzat el curs. Aquesta ha estat la primera promoció de diables amb el carnet acreditatiu.




Després de la controvertida directiva europea en referència a l'ús de pirotècnia a les colles de diables, el ministeri d’indústria exigeix l'obligatorietat de passar el curs a tots els membres de les colles de diables que facin ús de pirotècnia de classe II i III.




L'entrega no ha estat exempta de polèmica, al confirmar-se que degut a l'actual conjuntura econòmica el ministeri ha decidir reduir dràsticament el nombre de cursos a impartir previstos inicialment. Tot i així es ratifica l'1 de gener com a data en que entra en vigor la normativa d'ús de material pirotècnic. Això significa que a mitjans d'agost la majoria de colles sols disposaria d'un màxim de tres o quatre membres acreditats per cremar.

Des del ministeri es proposa diverses opcions per a solucionar aquesta situació d'impàs. La primera que s'està sospesant és la de compartir diables entre colles. A aquesta opció s'hi oposen les colles de diables de més pes, que ja estan oferint contractes a la majoria de diables acreditats.

La segona opció és la de disminuir els diables que cremen i potenciar el nombre de tabals, donant un segon pla a la pirotècnia. Per tal d’incentivar aquesta alternativa des del ministeri d’Indústria juntament amb el de Cultura s'està estudiant donar subvencions per a què les colles de diables puguin participar a les celebracions de Setmana Santa de renom com les de Granada, Sevilla o Valladolid, on el tabal hi juga un paper destacat. Queda pendent saber com es distribuirien aquestes ajudes.

Finalment com a última opció es proposa de les colles cremin pirotècnia infantil, mentre que pels membres de disposen de carnet es crearia una colla nova, una mena de selecció que actuaria a les grans diades per tal de promocionar el fet diabler. El ministeri ha posat sobre la taula la proposta d'actuar sota una selecció d’àmbit estatal, actuant per tot Espanya. La modista Ágata Ruíz de la Prada ja està treballant per uniformar el que passaria a ser "La Roja" de la Real Federación de Diablos y Demonios de Espanya.

Comentaris

estorat ha dit…
però que no van dir que al final no farien cap carnet?
agrònom ha dit…
el disseny del carnet és millorable, sembla el de la facultat
Anònim ha dit…
i tot això per la ditxosa normativa europea
Anònim ha dit…
aquests carnets els hauria d'entregar personalment un de granollers...
Anònim ha dit…
ja m'extranyava, jo vaig anar al curset i no em van donar pas res
jordi ha dit…
gooooooooooooooooooooooooool!!!!