Innocentada · El Ball de Diables de l'Arboç obre portes

NOTICIA PUBLICADA AMB MOTIU DEL DIA DELS SANTS INNOCENTS



El Ball de Diables de l'Arboç accepta que a partir de l'any vinent puguin formar part de la colla, membres femenines d'arreu de Catalunya. Han calgut diverses reunions entre l'Institut Català de la Dona, la Federació de Diables, el Departament de Cultura i la Coordinadora de Balls de Diables Centenaris, per tal que el Ball de Diables de l'Arboç reconsiderés la seva negativa a incorporar el gènere femení al seu grup de foc i, d'aquesta manera, deixar enrere tantes polèmiques entre sexes de tants anys.

S'incorporaran 12 noies d'arreu de Catalunya que han tingut de passar un curs específic per aprendre a ballar i saber l'ocupació de l'espai a més de conèixer la història de la Colla i del poble de l'Arboç. Les proves van començar aquest estiu, a la convocatòria, anunciada prèviament a la pàgina web de ICD, s'hi van presentar prop de 150 noies de tot Catalunya d'entre 18 a 40 anys, aproximadament. La primera fase de selecció va consistir en un test psicotècnic de 100 preguntes. La següent prova de selecció, també de tipus teòric, tractava de respondre a un qüestionari sobre cultura popular i, més específicament, del món diabler. Finalment, la tercera i última prova selectiva va ser, aquest cop sí, de tipus pràctic. Consistia en realitzar una petita encesa, a plena llum del dia.



Després d'aquesta acurada selecció i gens fàcil pels organitzadors, 12 noies catalanes han tingut la l'honor de ser les seleccionades per incorporar-se al Ball de Diables de l'Arboç, d'entre les quals s'hi troben dues cerverines. A finals de setembre, va tenir lloc a la mateixa localitat de l'Arboç, un curset intensiu de 20 hores amb alguns membres del Ball de Diables per tal d'ensenyar i que les noves membres coneguessin d'aprop la Colla.

Està previst que la seva primera actuació sigui al mes de febrer, durant les Decennals de Valls, però això, a hores d'ara, encara està per confirmar. Si tot va bé, les podrem veure en acció a l'Arboç durant la Festa Major i tindran un paper d'allò més destacat durant la Carretillada, a més dels centenars de correfocs que realitzen cada any arreu del país.



Imatges: Núria Turull.

Comentaris

Folk i Torres ha dit…
si actuen per les Decennals de Valls segur que ha tingut a veure alguna cosa en tot plegat el Jordi Bertran
carranquera ha dit…
ja era hora
Diable Llonganissa ha dit…
Actualment s'està treballant una proposta de fer, el Dijous Gras d'Aquelarre, la primera trobada de dones diables, amb les Diables de Cervera com a anfitriones i organitzadores, actuant conjuntament amb totes les diables del món, evidentment també estaran convidades les noves Diables de l'Arboç. En total es pot parlar, actuant en el mateix correfoc, d'unes 450 dones diables.
Diables llonganisses amageu-vos!!!
L'estoret mandròs ha dit…
Ara que ha caigut un del principals referents sexistes del fet diabler, sols queda que el dijous Gras de Cervera també obri les portes a incorporar diables del gènere masculí d'arreu de Catalunya per eliminar definitivament el sexisme excloent ;-P
band tokat ha dit…
sempre he vist molts atacs a la colla de l'Arboç i mai a les de casa.jo no ho trobo bé que s'hagi forçat als diables de l'Arboç a fer entrar noies per la cara
Zacaries ha dit…
què no hi ha diners per pagar unes envetades???
Anònim ha dit…
I les fotos? És un fotomuntatge? Collons....
Núria ha dit…
Que hi té a veure el Dijous Gras amb tot això? Realment teniu ganes de burxar, eh, alguns! Això no deixa de ser una innocentada!!
Al juliol vaig assistir al Dansàneu, un curs de danses a Esterri d'Àneu, i un dels tallers era el Ball de Diables. El professor era un membre del Ball de Diables de l'Arboç, el Ramon Vallverdú (autor de "Foc en Dansa") i clar, quan ens vam veure allà unes quantes noies vestides d'aquella manera, la broma era fàcil!
Apa, tot aclarit!
Diable Botifarra ha dit…
"Lo" del Dijous Gras d'Aquelarre, era una brometa pel tema sexista de l'Arbós i de Cervera, no passa res!! Només era una broma!!! El tema no és burxar, sinó enriure's una mica de tot plegat!!!
Diables botifarres aprepareu-vos!!!
Diable Salsitxa ha dit…
Per cert, moltes felicitats per la Innocentada!!! Molt, però que molt bona!!! Sincerament crec que va ser una de les que va "colar" per estar molt ben feta.
Diables salsitxes a cremar!!!
Diable Donegal ha dit…
Avui també he trobat una innocentada de Cervera a l'edició digital del diari Segre, tot i que em sembla que és veritat:

Un regidor de Cervera ven un camió i el compra després per a la Paeria

R. R. | LLEIDA
http://www.segre.com/detall-de-la-noticia/article/un-regidor-de-cervera-ven-un-camio-i-el-compra-despres-per-a-la-paeria/

La brigada municipal de Cervera treballa amb un camió que, mesos abans, havia pertangut a l'empresa del regidor de Serveis Municipals, Josep Ortiz (Inse). L'edil l'havia venut a una firma de compravenda de vehicles de Torrefarrera i, mesos després, el va adquirir a la mateixa companyia per 18.000 euros per a l'ajuntament. Els grups de CiU i Solucions i Futur (SiF), a l'oposició, han criticat aquesta operació i n'han sol·licitat informes a l'equip de govern. En un ple celebrat el passat mes d'octubre, Ortiz va argumentar que va elegir comprar aquest camió al saber que es tractava d'un vehicle en bon estat, segons recull l'acta de la sessió.

"L'ajuntament va comprar el camió a una empresa a què abans l'hi havia venut jo", va corroborar en el ple Ortiz, en resposta a una pregunta de SiF. "Com que feia poc que l'havia venut, vaig preguntar a l'empresa si encara el tenien, perquè sabia que era un camió en bon estat i amb només dos anys d'antiguitat", va afegir. "En vam negociar el preu i les condicions, i es va comprar per 18.000 euros", va concloure el regidor, que va assenyalar que es va desprendre de camions al jubilar-se.

Ortiz va afegir ahir que el camió nou hauria costat al voltant de 35.000 euros i va assenyalar que, a l'elegir un vehicle de segona mà "és important conèixer-ne la procedència". Per la seua part, l'alcalde, Joan Valldaura (PSC), va expressar el seu suport a l'actuació d'Ortiz, al considerar que "va buscar la millor opció per a l'ajuntament amb els pocs recursos de què disposem". Va afegir que el camió "es va adquirir a través de lísing a una empresa acreditada".

Crítiques de l'oposició

Per la seua part, el portaveu de SiF, Jaume Carcasona, ha criticat la compravenda del camió en les dos últimes sessions plenàries. El seu homòleg de CiU, Salvador Bordes, va qualificar de "poc ètica" l'operació i va instar el consistori a "evitar aquest tipus d'actuacions en el futur".

Això sí que és "teatro del bueno"!!!
Anònim ha dit…
tot un cas
jordi ha dit…
aixó ja feie dies que ho sabia jo...
Un que ronda per casa teva... ha dit…
Núria, vas cremar amb un vestit que no es de la teva colla? No ho teniu prohibit això? Anirà a l'assemblea!