TORNAVEU.CAT enquesta sobre associacionisme cultural les candidatures a la Presidència de la Generalitat


Ja tenim a sobre la data de les properes eleccions i els partits polítics s’esforcen a definir els posicionaments. Aquestes eleccions arriben marcades per una situació econòmica crítica i per una globalització en què sovint són més visibles els inconvenients que no pas els avantatges. També en els últims temps hem viscut la llarga tragicomèdia que ha representat l’evolució de les relacions entre Catalunya i l’Estat espanyol amb el mal anomenat arbitratge del Tribunal Constitucional.

En aquesta situació cal que les diferents forces polítiques, més enllà de la cosmètica política a què ens tenen acostumats, ens proposin models de país que ens permetin superar l’atzucac actual. Aquests models s’han de basar inexorablement en els sòlids fonaments que representen les arrels del nostre país: la llengua, la cultura i les nostres tradicions són els valors que ens han de permetre construir la modernitat i evitar que l’ànima se’ns dissolgui en la uniformització que aporta la globalització. Seguint l’exemple dels castellers hem de fer pinya i tots junts enlairar-nos per a superar els desafiaments que ens esperen.

Cada dia veiem més que les fronteres dins d’Europa es desdibuixen i que fins i tot les politiques econòmiques ens arriben més marcades per Brussel·les que no pas per Madrid o Barcelona. Els nostres polítics han d’aprofitar aquesta situació per reteixir ara —amb una bona dosi de pragmatisme—els ponts que uneixen els Països Catalans i que fins ara tan sols havien mantingut ferms els nostres poetes, associacions i algunes elits culturals.

En aquest sentit i defugint tòpics, l’Ens de Comunicació Associativa ha buscat saber l’opinió de les diferents forces polítiques al voltant de les problemàtiques que preocupen el nostre teixit associatiu. Des de TORNAVEU vam considerar aquesta iniciativa com a valuosa i la volem publicitar a través d’aquest número monogràfic que us proposem.

Hem entrevistat vuit dels candidats que es presenten. La majoria d’ells són candidats a la presidència: Artur Mas per CiU, José Montilla pel PSC, Joan Puigcercós per ERC, Joan Herrera per ICV i Joan Carretero per Reagrupament Independentista. Només en dos casos hem entrevistat el responsable de cultura: Rafael López pel PPC i Isabel Clara Simó per Solidariat Catalana per al Independència.

A tots ells se’ls han plantejat els tres temes següents:

  • La creació de l’Institut Català de l’Associacionisme Cultural com a necessitat i demanda per a enfortir el sector associatiu cultural i com a evolució de l’actual Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana.
  • L’aprovació del PecCAT (Pla d’Equipaments Culturals de Catalunya) ha suposat un cert enfrontament amb la tradició de gestió associativa d’equipaments culturals històrics.
  • El moviment associatiu cultural com a element de cohesió social, d’integració i de país.

En aquest TORNAVEU monogràfic publiquem un resum dels aspectes més significatius, tant en format escrit com audiovisual.

Clica aquí per accedir a les entrevistes.

Text extret de http://www.tornaveu.cat/