Resolució de reconeixement del caràcter religiós, cultural o tradicional de les manifestacions festives amb ús d’artificis de pirotècnia


El Conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras, ha fet, d'ofici, a través d'aquesta resolució, una declaració genèrica de les manifestacions festives amb ús de pirotècnia que se celebren a Catalunya.

Aquesta resolució permet a tots els municipis on s’organitzin correfocs o altres festes amb ús tradicional de pirotècnia, acollir-se a la resolució publicada al DOGC en el moment d’autoritzar l’activitat, evitant la petició del reconeixement individual de les festes amb foc per part dels municipis.

Document publicat al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya núm. 5759, el 19 de novembre de 2010.

Comentaris

Una bona notícia per al món festiu del foc.
--------------------------------------------
Posted on 13 novembre 2010 by Salvador Palomar


En una carta adreçada als grups de foc, Ramon Fontdevila, director del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana, ha anunciat que, pel que fa al reconeixement del caràcter religiós, cultural o tradicional de les manifestacions festives, el conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació ha signat una resolució, amb data de 3 de novembre –que aviat sortirà publicada al DOGC– en què es fa, d’ofici, una declaració genèrica de les manifestacions festives amb ús de pirotècnia que se celebren a Catalunya.

Cal recordar que, segons el reglament de pirotècnia aprovat pel govern espanyol, és competència de les comunitats autònomes la declaració de quines són les festes en què, pel seu caire tradicional, es poden emprar determinats tipus de pirotècnia sense que siguin aplicables les limitacions d’ús establertes amb caràcter general, com ara les relatives a les edats mínimes i les distàncies de seguretat.

Aquesta resolució permetrà a tots els municipis on s’organitzin correfocs o altres festes amb ús tradicional de pirotècnia, acollir-se a la resolució publicada al DOGC en el moment d’autoritzar l’activitat, evitant així la petició del reconeixement individual de les festes amb foc per part dels municipis.

Aquesta és una molt bona notícia per als grups de foc, per a les entitats i per als ajuntaments, ja que simplifica, de bon començament, l’aplicació de la normativa derivada de la Directiva Europea sobre pirotècnia. Suposa una declaració explícita del valor cultural que tenen, en conjunt, les pràctiques festives tradicionals amb ús de pirotècnia, sense haver de formalitzar el seu reconeixement, poble a poble o festa a festa. Es tractava, en definitiva, de considerar com a tradicional una manera de fer festa i no pas d’acabar fent una llista inacabable de celebracions i actes festius que podrien ser considerats tradicionals.

Ens hem de felicitar, doncs, per aquesta declaració genèrica per part de la Generalitat, que arriba després de mesos de treball conjunt entre les institucions i el món associatiu.
_____________________________________________________
http://lateiera.wordpress.com/2010/11/13/una-bona-noticia-per-al-mon-festiu-del-foc/
Lo Pompeu ha dit…
Sempre m'ha fet gracia la descripció de "carcassa zoomorfica" per referir-se als elements del bestiari
un directiu ha dit…
benvingut tot el que sigui facilitar la feina
Anònim ha dit…
quan entra en vigor tot això de la normativa?