Berga exposa 24 vestits antics de la Patum


Una mostra de la indumentària que portaven les comparses de la Patum de Berga a finals del segle XIX (del 1870-80-90) i principis del segle XX és el què es pot veure a l’exposició de vestits antics de la Patum, a la Sala Cau d’Art de Berga. Se n’exposen 24 i són vestits que es podran conservar gràcies a la restauració que n’ha fet el Centre de Documentació i Museu Tèxtil de Terrassa, que es van recuperar d’una troballa casual del 2003.

Entre aquests vestits hi ha peces històriques com la jaqueta que portava el tabaler Patoret, quatre vestits dels nans nous, i també vestits dels gegants del 1927, que en aquest cas no s’exposen a la mostra per manca d’espai. Dels gegants sí que s’ensenyen els barrets que portaven el gegant vell i la geganta nova al 1981. També hi ha pantalons i jaquetes dels turcs i cavallets, i una peça que en destaca és un vestit de ple de l’any 1908, que estava molt deteriorat i ha fet falta una restauració molt acurada.

Són peces històriques i valuoses, que s’han pogut conservar gràcies a la restauració que n’ha fet Elisabet Cerdà, restauradora del Centre de Documentació i Museu Tèxtil de Terrassa. Ella va ser la responsable d’explicar què ha suposat treballar en aquesta indumentària en una xerrada que es va fer dissabte a la tarda a Berga, abans d’inaugurar l’exposició. Va explicar que s’hi ha fet la mínima intervenció, només allò indispensable, i que es pot distingir bé què s’ha conservat de l’original i que s’ha fet de nou. En conjunt, s’ha fet una molt bona feina “perquè perdurin uns vestits històrics i molt importants”, ha remarcat el regidor de Patum, Jaume Vima.

En aquests moments de peces del vestuari de les comparses n’hi ha 53 de restaurades, tot i que les que es mostren són 24. Això demostra, ha dit Vima, que el futur museu de la Patum podrà tenir una part destacada només de l’apartat tèxtil. Ha apuntat que queda pendents poder ensenyar una de les peces més espectaculars, que són vestits vells dels gegants. De moment, a l’actual exposició només s’hi veuen els barrets que duien i també quatre figurins que van servir per fer els gegants del 1957. En conjunt, totes les peces de la mostra són, segons Vima “entranyables”, i en destaca la seva vistositat.

Aspectes que es poden veure a l’exposició que s’ha inaugurat aquest cap de setmana per commemorar el cinquè aniversari de la proclamació de la Patum com a Patrimoni de la Humanitat. Estarà oberta al públic fins al 12 de desembre a la Sala Cau d’Art de Berga, al carrer Major.

Text de l'Anna Costa, extret de http://www.dbergueda.cat/noticies/noticia.xsp?id=8915

Imatge extreta de http://www.bergactual.com/wp-content/uploads/2010/11/web.jpg

Comentaris

el rellotger ha dit…
potser s'hauria de pensar una mica en el futur i començar a fer armari amb alguns dels vestits que s'han anat utilitzant a l'Aquelarre