5 de febrer: diables del País Valencià, les Illes Balears, Andorra i Bolívia protagonistes d’una singular trobada per les Decennals de Valls


Diables i dimonis es trobaran el dissabte 5 de febrer de 2011 a Valls en una singular mostra de cultura popular amb motiu de les Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela. Més de 650 dimonis participaran a la Mostra de Diables de la Terra i la Cercavila de foc en una trobada única que, organitzada per la Comissió de Cultura Popular i Tradicional de les Decennals, reunirà en una mateixa jornada a la Santantonà del Forcall (País Valencià), els Dimonis d’Alcúdia (Illes Balears), les Falles d’Andorra la Vella i els Qori Inkas de l’Associació Cultural Folklòrica Boliviana de Barcelona que representaran la Diablada. La mostra es tancarà amb un correfoc on hi prendran part els Balls de Diables de Valls, Tarragona, Reus, Cervera i el Morell.

La Mostra permetrà descobrir les múltiples representacions que té la figura del dimoni en la cultura popular. Un dels grans atractius serà la representació de la Santantonà del Forcall que per primera vegada es podrà veure completa fora d’aquesta localitat dels Ports de Morella. La Santantonà és una de les expressions més peculiars de les festes dedicades a Sant Antoni que se celebren al nord de Castelló el mes de gener i destaca per la seva espectacularitat: al voltant del maio, un pi de més de 10 metres d’alçada, es construirà amb llenya una gran barraca a la que es calarà foc i que els participants travessaran per dins en un símbol atàvic de purificació. La festa va més enllà però de l’encesa de la barraca, ja que durant tot el dia, es podran seguir els preparatius i veure com la gent del Forcall construeixen la barraca i rememoren una tradició que ha passat durant segles de pares a fills.

Les Falles d’Andorra la Vella serà un altre dels atractius de la Mostra de Diables de la Terra. Aquesta tradició, lligada a la revetlla de Sant Joan, és tot un referent folklòric que també sobresurt per l’espectacularitat de la desfilada de fallaires que fan rodar les falles enceses o boles de foc pels carrers d’Andorra la Vella. La Mostra també tindrà als Dimonis d’Alcúdia, un dels més tradicionals de les Illes Balears, com a protagonistes.





La última proposta de la Mostra organitzada amb motiu de les Decennals arriba de tradicions més llunyanes. Una seixantena de membres dels Qori Inkas (Reis d’Or en quítxua) de l’Associació Cultural Folklòrica de Barcelona prendran part en la Diablada, una dansa anomenada així per les espectaculars i coloristes màscares de dimonis que duen els ballarins. Aquesta dansa representa l’enfrontament entre les forces del bé i del mal, en una barreja de tradicions catòliques i ritus ancestrals dels Andes. En l’actualitat, aquesta dansa que s’ha conservat en diversos regions d’Amèrica del Sud és especialment apreciada en els carnavals de Bolívia on destaca per les seves treballades coreografies i passos i per les seves màscares. Prova d’això, la Diablada del carnaval bolivià de la localitat d’Oruro va ser declarada l’any 2001 com a Patrimoni Oral i Intangible de la Humanitat per part de la Unesco.

La jornada de foc i dimonis es completarà amb el correfoc que reunirà els balls de diables de Valls, el Morell, Cervera, Tarragona i Reus, tots ells entre els més tradicionals de Catalunya. La cercavila serà doble ja que també s’hi sumaran els diables infantils de les respectives agrupacions.

Font: Alt Camp Digital

Fotografia: Alt Camp Digital

Comentaris

Lo Carranquer ha dit…
PROGRAMA MOSTRA DE DIABLES DE LA TERRA I
CORREFOC DE LES DECENNALS 2011

Dissabte, 5 de febrer de 2011

- 8 h. Aparcament de l’Escorxador. La Santantonà del Forcall, muntatge de la tradicional barraca i representació de la vida de Sant Antoni als Ports de Morella.

- 11h. Aparcament de l’Escorxador. Construcció artesanal de les Falles d’Andorra

- 17.30 h. Des del passeig dels Caputxins fins l’aparcament de l’Escorxador. Mostra de Diables de la Terra amb els grups: Santantonà del Forcall (País Valencià), Dimonis d’Alcúdia (Illes Balears), Diablada de la Casa de Bolívia a Barcelona i Falles d’Andorra la Vella.

- 18.30 h. Mostra de Diables de la Terra. Encesa i crema de la Barraca de la Santantonà del Forcall.

- 19 h. Des de l’aparcament de l’Escorxador:
Correfoc amb el Ball de Diables de Valls, del Morell, Tarragona, Cervera i Reus.
Correfoc infantil amb el Ball de Diables de Valls, Tarragona, Cervera i Reus.
______________________________________________________
http://www.vallsdecennals2011.cat/noticies.php?n=34
carranquera ha dit…
una actuació de primer nivell! i per partida doble! felicitats Carranquers!!!

visca les festes de la Candela!
el dimoni banyut ha dit…
fa 10 anys també hi vam anar, però aquell any es va fer una trobada de diables de tot Catalunya
cervereta de vergós ha dit…
A calgut molts anys de picar pedra,però a valgut la pena!
Actuacions com aquesta i altres(El Vendrell,Sta. tecla a Tarragona,Reus,La Riera..)fa que ens poguem sentir molt orgullosos dels Carranquers.