Llibres: 'ARQUITECTURA RURAL', de Manel Martínez



L’arquitectura rural es basa en construccions senzilles, pensades només com a suport a la feina del camp i en què la pedra és el material bàsic empleat. Són edificacions realitzades dins d’un món agrari amb una economia de subsistència, un món rural avui ja desaparegut. La Conca de Barberà és molt rica en aquest tipus d’arquitectura. Hi trobarem construccions variades i disperses, amb diferents tipologies que depenen de l’ús i aprofitament a què estaven destinades. Tot aquest ampli ventall proporciona una rica mostra de construccions etnològiques dignes de ser destacades i catalogades com a patrimoni cultural. És un patrimoni fins ara poc conegut i, per tant, poc valorat que fa ja moltes dècades que està en desús i que pateix agressions constants. Tot aquest ric patrimoni arquitectònic és en procés de desaparició, ja que no té ni la utilitat ni l’ús pel qual fou construït. Si actualment afirmem que el treball al camp o el treball de pagès es troba en fase d’abandonament, les construccions rurals ja fa molts anys que passaren per aquesta fase. De marges de pedra seca, ja fa molts anys que ningú no en fa, i hem de retrocedir molt més temps per recordar la construcció de les últimes barraques de pedra seca.

Ara Cossetània Edicions publica un extens treball de Manel Martínez que ha estudiat l’arquitectura rural de la comarca, desglossant la tipologia constructiva de la ruralia, des dels marges de pedra seca a les construccions pròpies de la pagesia, barraques, aixoplugs, cisternes, pous, mines, sèquies, basses, forns i ponts, entre d’altres. El llibre serà presentat al Museu Comarcal de la Conca de Barberà de Montblanc el proper 23 d’octubre.

Trobareu més informació al web de l’autor: http://webfacil.tinet.org/manelmar

Cossetània Edicions us ofereix un tast del llibre.

Informació extreta del bloc del Museu de la Vida Rural de l'Espluga de Francolí, http://www.museuvidarural.cat/blog/arquitectura-rural/

Comentaris

SEGARRENG ha dit…
INTERESSANT AQUEST TEMA.