'Les meves raons'



Una de les problemàtiques en l’àmbit de la salut mental, que repercuteix de manera directa en la vida de les persones afectades, és el desconeixement per part de la població general sobre el que és una malaltia mental i de quina manera aquesta pot arribar a afectar una persona i la seva relació amb l’entorn.

Amb l’objectiu de fer difusió de la realitat que viu una persona amb una malaltia mental, el passat dijous 14 d’octubre es va inaugurar a Tàrrega l’espai “Les meves raons”, ubicat al Palau dels Marquesos de la Floresta. Aquest treball es planteja com un recorregut amb dues parades: la primera a l’octubre de 2010 i la segona a l’octubre del 2011, totes dues dates en motiu de la celebració del Dia Mundial de la Salut Mental.

Aquesta primera part recentment inaugurada és l’avantsala de la culminació del projecte de l’any 2011. Es tracta d’un espai dividit en tres parts: l’entrada, les escales i la sala noble. El leitmotiv de dels tres espais és la gespa, un paisatge que s’esmuny per diferents racons de l’edifici i que fins i tot acaba vestint els seus habitants. Es tracta, doncs, de tot un seguit d’activitats on els usuaris del Centre de Dia de Salut Mental de Tàrrega, els de l’Associació Alba i els de l’Associació de Salut Mental Ondara Sió, organitzadors d'aquest projecte, i tothom que hi vulgui anar, podran interactuar i jugar i a la vegada aprendre més coses d’un mateix.

ELS ESPAIS

Recepció i funcionament de l’espai. Els membres del públic, ordenats per l’acció d’un personatge que controla el flux d’entrada, accedeixen a la instal·lació d’un en un. El recorregut es pot fer en 5 o 50 minuts.

La meva imatge I. En aquesta primera parada, el públic hi trobarà un espai ocupat per miralls de diferents materials, mides i formes. Mentre el públic percep la seva imatge reflectida en múltiples suports (ampliada, reduïda, trencada, distorsionada...) des de diferents altaveus sonen textos de H.C. Andersen, L. Carrol, Borges, Yeats i Blake. Abans de marxar, el responsable de l’espai convidarà l’espectador a deixar-se fer una fotografia.

La meva experiència. En les parets d’una sala petita es projecten un seguit d’entrevistes a diverses persones amb malaltia mental, elaborades a partir d’un guió comú.

La meva percepció. Aquest espai està destinat a la poesia visual. Els cinc sentits són els protagonistes d’aquesta parada. Un espai on l’espectador pot experimentar què passa quan la ment ens enganya.

La meva veu. 15 reproductors d’MP3 i els seus respectius auriculars es troben distribuïts en aquest espai. Uns a vista, altres més amagats. L'espectador descobrirà diferents vivències en sentir el contingut d’aquestes gravacions.

Les meves pors. Dues experiències individuals en les que la por és el motor de l’acció (por a un mateix, por als altres i por a allò desconegut) i que poden ser vistes des de fora per altres membres del públic

La meva imatge II. Al final del recorregut trobem un panell dividit en diferents categories en clau negativa que tendim a utilitzar per encasellar a les persones: maniàtic, paranoic, histèric, neuròtic... El responsable de l’espai ens convida a seleccionar una imatge d’una pila de fotografies i penjar-la al panell. Les fotografies que s’utilitzaran seran les resultants de l’espai 1.

Una exposició, doncs, per entendre millor i des de totes les perspectives les malalties de salut mental.

A partir de l’octubre del 2011 està previst que aquesta exposició interactiva esdevingui itinerant per totes les associacions de salut mental de la província de Lleida.

Text de la Núria Turull, nuriaturull@gmail.com

Comentaris

Lo Carranquer ha dit…
L’Associació Alba i l’Associació Salut Mental Ondara Sió inauguren l’exposició Les Meves Raons I

El passat dijous 14 d'octubre, i en motiu del dia mundial de la salut mental, es presentà al Palau dels Marquesos de la Floresta de Tàrrega, l’exposició “Les meves raons I, amb una primera instal·lació que serà l’avantsala de la culminació del pro jecte de l’any 2011.

Aquest projecte es presenta com una eina per fer difusió de la realitat que viu una persona amb malaltia mental. Aquest treball es planteja com un recorregut amb dues parades: una a l’octubre de 2010 i l’altre a l’Octubre de 2011, totes dues dates en motiu de la celebració del dia mundial de la sa lut mental. Aquest dia es celebra cada 10 d’octubre per tal de concentrar l’atenció de la població en el co neixement, identificació, tractament i prevenció dels trastorns mentals. Aquest dia està dedicat a sensibi litzar el gran públic sobre aquest àmbit de la salut i conscienciar la societat de la necessitat de promoure la inclusió social.

Aquesta exposició és un treball plàstic que consta de tres peces exhibides en tres es pais: entrada, escales i sala noble. El leitmotiv de les peces és la gespa, un paisatge que s’esmuny per dife rents racons de l’edifici i que fins i tot acaba vestint els seus habitants. Aquesta gespa està poblada per múl tiples desigs, missatges repartits en diversos cartells que reflectiran els desigs de futur de les persones amb malaltia mental. A mesura que el vi sitant s’acosti a les peces descobrirà el seu contingut, i un cop a la sala noble, on s’exposarà la peça 3, podrà completar la composició plantant un desig. L’exhibició es completarà amb l’explicació d’aquest projecte de dues fases. A les parets de la sala es podrà fer un seguiment dels perquès de la iniciativa.

“Les meves raons és un projecte calidoscòpic en el que participen diferents artistes i entitats especialitzades en el camp de la salut mental.”

La companyia Dimitri Ialta, l’escenògraf Llorenç Cor bella, els realitzadors Natalia Lloreta i Oriol Martí i el dissenyador gràfic Joanra Burgués col·laboren amb l’Associació Alba de Tàrrega, el Centre de Dia de Salut Mental de Tàrrega i l’Associació Salut Mental Ondara Sió de Cervera. Les persones usuàries d’aquestes darreres entitats participaran activament en l’elaboració i la posada en marxa de l’activitat. Serà a través de diferents tallers programats en el calendari dels respectius centres.

_________________________________________________
http://www.aalba.cat/ca/noticies/1-ultimes-noticies/342-associacio-alba-ondara-sio-les-meves-raons-salut-mental.html