La “partida de naixement” de les tenebres de Cervera


Us oferim aquí l'article de Josep M. Llobet i Portella titulat "La 'partida de naixement' de les tenebres de Cervera", que fou publicat el 29 de gener de 2010 al setmanari 'La Veu de la Segarra', núm. 769 (29 de gener de 2010).

Demostrada l’errònia interpretació que es va fer del concepte “squala de fust ab VIII scalerons”, atès que hom donava la significació de tenebres o matraques a allò que no era altra cosa que una escala de fusta amb vuit travessers ('Segarra Actualitat', núm. 150, maig de 2009, p. 27), calia localitzar alguna dada que aportés llum sobre les velles matraques que durant molts anys havien estat al campanar de l’església de Santa Maria de Cervera i que actualment es troben al Museu Comarcal de la població.

La tasca no semblava fàcil, ja que no es tenia cap informació sobre aquest instrument, però, després de consultar a l’Arxiu Comarcal un gran nombre de textos municipals al llarg de diversos mesos, la troballa que he fet ha compensat amb escreix el temps que hi he esmerçat. El document recentment localitzat el podríem anomenar la “partida de naixement” de les matraques o, millor dit, de les tenebres, ja que aquest és el nom que se li dóna en el document cerverí, el mateix nom que es troba en un document targarí de l’any 1592, on es parla d’adobar les tenebres del campanar de l’església parroquial de la població veïna. Per tant, tenebres és el nom tradicional de l’instrument i el que caldrà donar-li a partir d’ara.

El document cerverí localitzat conté una anotació de les despeses efectuades pels obrers de l’església de Santa Maria l’any 1672 que diu textualment: “Ítem, per les tenebres se an fetes al campanà per los dies dels fasos, 7 lliures, 10 sous”. O sigui, que l’instrument va ser fet per ser col·locat al campanar amb la finalitat de ser usat els dies en què tenien lloc els fassos o, el que és el mateix, determinades funcions religioses del dimecres, dijous i divendres sant, dies en què estava vedat el toc de les campanes.

Podem concloure, doncs, que, mentre no es demostri una altra cosa, l’instrument que avui tenim al Museu Comarcal i que durant molt de temps va romandre al campanar de l’església de Santa Maria de Cervera és unes tenebres construïdes l’any 1672 amb la finalitat de ser usades els dies en què se celebraven les funciones religioses anomenades fassos, pròpies de la Setmana Santa, a l’esmentada església. L’import d’aquest instrument fou de 7 lliures i mitja.


Fotografia: Sala Florensa, 28 de setembre de 2008.

Comentaris