Dissabte de Festa Major!






Informació extreta de la web de la Paeria de Cervera, http://www.cerverapaeria.cat

Comentaris

Lo Carranquer ha dit…
Cervera recrea la vida medieval de l'antic priorat de Sant Pere el Gros

Lleida - La Productora 2010-09-26

En el marc de les Jornades Europees del Patrimoni, el Museu Comarcal de Cervera va organitzar ahir una visita teatralizada a l'antic priorat de Sant Pere el Gros. Del complex, tan sols s'ha conservat fins a l'actualitat l'església homònima, un dels pocs temples romànics de planta rodona que es manté dempeus, datat oficialment el 1079. Tanmateix, la passada primavera es va dur a terme una campanya arqueològica que, durant un mes i mig, va permetre delimitar bona part de l'edifici, descobrint estades|estances de l'època medieval, la bodega i una zona oberta que podria ser el claustre.

Alhora, entre un gran nombre d'elements d'èpoques molt diverses, els treballs|feines van treure a la llum teules romanes, fragments de ceràmica ibèrica i fins i tot un destral neolític.

En aquell espai es tenia coneixement, a través d'inventaris conservats, que a començaments del segon mil·lenni es va fundar un priorat benedictí que va ser actiu almenys fins al segle XV, quan va entrar en decadència. A finals del segle XI, els senyors de Cervera van donar el conjunt al Monestir de Santa Maria de Ripoll, per la qual cosa va ser conegut també com Sant Pere de Ripoll. L'església seria una de les tres unitats que formarien el recinte, al costat de les pròpies dependències del monestir i el Molí del Grau.

La teatralització d'ahir, que va reunir prop de 200 persones, va permetre recrear com s'organitzava aquell priorat medieval i cual era la vida dels seus habitants en aquella època. El guió va ser preparat a partir de les dades recopilades per Xavier Rivera al segon monogràfic editat pel propi Museu, un estudi històric i documental sobre L'antic Priorat de Sant Pere el Gros, que, en col·laboració amb l'empresa Cat Patrimoni, encarregada de l'excavació, va ser interpretat de forma brillant per l'actriu Gemma Roselló.

L'acte, que formava part del programa de la Festa Major que Cervera celebra aquests dies, va comptar alhora amb una degustació de dolços i licors monacals.
___________________________________________________
http://www.lamanyana.es/