Arriba l'aigua miraculosa!






Per veure més fotografies del Ramon Prats de l'entrada de l'aigua cliqueu aquí

Comentaris

joan matiner ha dit…
alguna cosa a comentar del sopar de Sant Magí per part d'alguns dels membres de la taula del terror?
Anònim ha dit…
Aquest any la taula del terror no disposava del 100% dels seus membres així que es va reservar per un altre any!
Anònim ha dit…
Com va sonar la nova banda de vent?
fi d'oïda ha dit…
quina diferència!
Lo Carranquer ha dit…
L'aigua es converteix en protagonista a la festa de Sant Magí de Cervera

Lleida - Redacció 2010-08-20

Cervera va finalitzar ahir la festa de Sant Magí on l'aigua és el principal reclam de les seves activitats gràcies a la tradicional repartició d'aquest element miraculós procedent del Santuari de Sant Magí de la Brufaganya (Tarragona).


La programació de les activitats, que van començar el diumenge passat de forma oficial, va prosseguir ahir amb una missa a la capella del sant seguida del lliurament de xocolata i coca i d'un dels principals reclams de la jornada, el repartiment d'aigua de la Brufaganya des de les 8.30 hores en un recorregut que va passar per la universitat fins a la plaça Sant Magí.

A la tarda, els carrers d'aquest barri de Cervera van acollir un recorregut festiu que van finalitzar amb diversos jocs destinats per als més petits.
Altre dels actes més destacats de les festes de Sant Magí va ser la XIX Marxa a la Brufaganya que es va realitzar el passat diumenge amb un recorregut d'uns 30 quilòmetres per on antigament transcorrien els carros que comunicaven Cervera i la Brufaganya.

Dimecres també es va realitzar la tradicional arribada i distribució de l'aigua des de la placeta de l'estació fins a la plaça Sant Magí acompanyats del Grup de Vent del Conservatori de Música de Cervera. A la nit va tenir lloc el clàssic sopar a la plaça major on Miquel Pont Farré va realitzar el pregó oficial que va donar pas a la il·luminació de la Rossasa de la parròquia de Cervera.

Actualment, la festa de Sant Magí ha intentat mantenir la tradició ja que durant la festivitat de la Mare de Déu d'agost, el dia 15, els cerverinos mantenen la tradició d'anar a peu, en bicicleta o cavall fins al santuari. Una vegada allà, és tradició omplir les gerres d'aigua mentre els homes recullen boix i les dones lavanda que el dia de la festa escampen per l'interior de l'església i pels carrers de Cervera.

Sant Magí era tradicionalment un sant molt venerat pels dominics, confrares que es van instal·lar el segle XIII en un convent de cervera ubicat sota l'església parroquial de Santa Maria, a l'actual carrer que porta com nomeni aquest sant. És de suposar, que va ser al convent de Sant Domenec des d'on es va inculcar la devoció per Sant Magí i que va portar els veïns a demanar a l'Ajuntament de cervera que se'ls concedís un terreny al pati del portal de la Vall per edificar la capella al sant el 1786, encara que no van ser fins quatre anys després quan el reverend Donat Cirera va beneir la nova església.

També van ser els dominics que van fomentar el costum d'anar a buscar l'aigua miraculosa en les fonts de la Brufaganya on hi havia un convent que venerava a Sant Magí amb monjos de la mateixa ordre.
_______________________________________________
http://www.lamanyana.es/web/html/lanoticia.html?id=100095&seccio=Comarcas&fecha=2010-08-20&sortida=03:00:00
Lo Carranquer ha dit…
Aigua beneïda per a Cervera

La nova banda de música del Conservatori de la capital de la Segarra posa el ritme a l'entrada de l'aigua

X. SANTESMASSES | CERVERA

La capital de la Segarra va viure aquest dimecres una de les jornades més festives i més de 2.000 persones van ser testimonis de l'entrada de l'aigua de sant Magí de la Brufaganya, que aquest any va presentar com a novetat la primera banda del conservatori de Cervera. En total, 25 músics sota la batuta de Xesco Grau van presidir la comitiva de l'anacoreta pels carrers del centre històric. Segons el capità, Josep Mas, aquest projecte, que es gesta des de fa anys, pretén tindre continuïtat.

Dotze càrregues presidides per la de Xavier Martí, el portant més antic, van recórrer el centre històric de Cervera amb 600 litres d'aigua del santuari de Sant Magí a la Conca de Barberà. Diumenge a la matinada, més de 250 persones van seguir a peu o amb bicicleta l'itinerari de 35 quilòmetres per anar a buscar l'aigua que, segons la tradició, té propietats miraculoses. Ahir va entrar a la ciutat acompanyada de rams de boix i espígol, i està previst que avui es reparteixi per cada casa de Cervera a ritme de la nova banda de música.

Entre les curiositats de l'edició s'ha de destacar que Miquel Casado, que presideix cada any la comitiva vestit de sant Magí, acumula 19 anys consecutius escenificant el paper. Aquest any, l'organització li va preparar una nova vestimenta, gaiata i bandera. Durant el recorregut, les dos pubilles de la festa, Alba Vilaró i Laura Sala, van repartir aigua entre els participants.

A l'arribar a la plaça, durant el sopar popular que va convocar més de 500 veïns, es va homenatjar Miquel Pont, que va llegir el pregó, per les més de dos dècades com capità de la festa. La seua passió per la recuperació de les tradicions l'ha portat a la publicació de diversos llibres. L'homenatge al Maginet de l'Any, persona relacionada amb la festa, va recaure en Manuel Gutiérrez (Serafín), que també supera les dos dècades de capità de la celebració. Durant el sopar es van escollir les pubilles de la festa per al 2011: Núria Sala i Laia Valverde.

La festa de Sant Magí, organitzada per l'associació de veïns del barri que porta el mateix nom, inclou activitats durant una setmana.
__________________________________________________________
http://www.segre.com/detall-de-la-noticia/article/aigua-beneida-per-a-cervera/199/
Anònim ha dit…
Felicitats a tota aquells que han fet possible aquesta festa.
Lo de la banda de música em va posar la pell de gallina i l'exposició a Sant Joan molt original.
Anònim ha dit…
Gran banda!!!! SI SENYOR!