Fontdevila aclareix a Castellterçol com serà la formació de diables amb la nova norma


En ple debat de la nova norma que afecta el món del foc, Castellterçol va reunir ahir els representants de les principals federacions i coordinadores de diables, dimonis i bèsties del foc i de les administracions implicades per posar sobre la taula i debatre com s'aplicarà el reglamento de artículos pirotécnicos i cartuchería, que es va aprovar el 7 de maig passat i que entrarà en plena aplicació l'octubre del 2011. El marc de la trobada va ser el Castellterfoc, el primer Festival del Foc dels Països Catalans, que vol ser una festa, però també un debat seriós sobre la normativa del foc.

Un dels temes que més preocupen les colles de diables és la formació. És a dir, la manera com s'obtindrà l'acreditació de "consumidor reconegut com a expert" que la nova norma exigeix per participar en un correfoc. Una espècie de títol que haurà de tenir tothom que participi en un acte de foc, siguin grans, petits, tabalers o músics. Com va apuntar Ferran Fermí, de la coordinadora del Baix Llobregat, "molta gent porta tota la vida fent correfocs i ara hauran de tornar a l'escola", un fet que costarà temps, diners i molta coordinació.

El nou reglament ja és una realitat. Per això, "cal que ara sapiguem jugar les cartes que tenim a les mans", va manifestar el director del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana de la Generalitat, Ramon Fontdevila. Com es farà? Qui ensenyarà què a qui tenint en compte l'experiència de les colles? Fontdevila va especificar que la idea és formar primer els que s'anomenaran responsables de grup, que seran tres persones per colla i que en el global català sumen al voltant de 1.500 persones. Per començar, Fontdevila va avançar que el proper 2 d'octubre es farà una prova pilot a Barcelona amb 100 persones que s'estructurarà en tres parts. Una vinculada a la legislació i al paper que haurà de tenir el responsable de grup; una altra que tractarà de la formació d'aquest responsable i a la manera com després formarà la seva colla; i un altre bloc relacionat amb la pirotècnia.

Al seu torn, el president de l'Agrupació del Bestiari festiu i popular de Catalunya, Sete Odina, va calmar les inquietuds: "partim de la base que ja estem formats, només ens falta un paper que ho reconegui. No ens encaparrem. Ningú no ensenyarà res a ningú. Hem de demostrar que estem formats, que som seriosos, que treballem amb rigor i que ho continuarem fent".

Retall de premsa extret de http://www.regio7.cat/bages/2010/07/25/fontdevila-aclareix-castelltercol-sera-formacio-diables-nova-norma/95527.html i signat per Carmina Oliveras.

Cartell de la taula rodona extret de http://festivaldelfoc.blogspot.com/

Comentaris

Llucifer ha dit…
a les proves caldrà enviar els diables més llestos...
la maça al puny ha dit…
penso que hi haurien d'anar els ex-caps de colla, que són gent experimentada, de molta virtut i molt coneixement
escabetxina ha dit…
De la nostra colla hi pot anar qualsevol que tots tenim una mica de consciencia del que no es pot fer en un correfoc. Quanta gent suspendria (de la nostra colla no, eh?) si fos jo qui poses les notes... com algun president d'un club de futbol el nom del qual no vull pronunciar va fer amb un sector de la seva aficio...