Festa Major de Vilanova i la Geltrú 2010



El 5 d’agost se celebra la Festa Major de Vilanova i la Geltrú. De resultes d’una sèrie d’anys de males veremes per culpa de les pedregades d’agost, el sector de la població que vivia del comerç del vi i dels aiguardents (des dels viticultors passant pels elaboradors, fins als boters i comerciants), va fer un vot de celebrar aquesta diada si deixava de pedregar. I atès que la continuem celebrant, deu ser que el vot va fer el seu efecte.

La festa comença estrictament el dia 4 al migdia amb el Convit a la Festa i una sortida de “balls populars”: gegants, dracs, nans, etc., més altres danses i entremesos tradicionals. A la tarda del mateix dia, se celebra el Seguici de la Festa Major, que recorre un gran nombre de carrers fins a arribar a la plaça de la Vila. A la nit, a les 11 en punt, al barri de Mar, Castell de Focs i posteriorment balls, concerts, etc. en diversos punts de la ciutat. L’endemà, després de l’extraordinari Ofici Religiós en honor de la Mare de Déu, es repeteixen les cercaviles del Seguici de Festa Major, al matí i a la tarda, combinant-se amb un gran nombre d’actes de caràcter lúdic, cultural i esportiu que solen allargar-se fins al dia 6 o 7.

L’aspecte a destacar de la Festa de Vilanova i la Geltrú és el Seguici de la Festa Major, un gran espectacle en moviment on participen més de quatre-centes persones, joves i adults, portant, representant o ballant els Diables, els Balls de Bastons, els Pastorets, els Panderos, els Cercolets, les Cintes i les Gitanes, el Serrallonga, els Gegants, els Nans, els Dracs, les Mulasses i altres entremesos com la Moixiganga, el Ball de Valencians, els Castellers i els Falcons, cadascun d’ells acompanyats pels seus músics.

Per a més informació de la programació de la Festa Major de Vilanova i la Geltrú 2010: http://festamajorvilanova.cat/

De l'extens programa destaquem el Correfoc de Festa Major, que tindrà lloc demà divendres 30 de juliol, primer dia de la Festa Major, a les 10 de la nit:

  • Amb la participació de: Ball de Diables de Vilanova i la Geltrú, Drac de Vilanova, Drac de la Geltrú, Ball de Diables de la Collada-Els Sis Camins, Diablesses de la Geltrú, colla de diables Tronats de Mar, Ball d'Enveja, Dimonis d'Alaró (Mallorca) i Ball de Diables de Tarragona.
  • Itinerari: plaça de les Neus, carrer de la Bomba, plaça de Sant Antoni, carrer de l'Església, plaça de Pau Casals, carrer del Comerç, carrer de Sant Pere, carrer de Montserrat, plaça de les Cols, carrer de St. Gregori, rambla Principal, carrer de l'Almirall Colom, carrer de Sant Felip Neri, carrer de la Fruita i plaça de la Vila.
  • Després del correfoc, "Tingladu" 2010 SOPAR DEL CORREFOC amb el MENÚ DE FOC creat per l'Associació de Joves Cuiners de Vilanova + LA TRACA FINAL (Dj Eluaka). Organitzat per l'Associació Can Pistraus. Plaça de les Neus.

Comentaris

Anònim ha dit…
Arriba el correfoc amb canvi d'itinerari a causa de les obres als carrers del centre
Aquest divendres tots els amants del foc tenen una cita indiscutible a partir de les 22:00h amb el correfoc de Festa Major

VD | 29/07/2010 22:24:20

El proper divendres 30 de juliol la Festa Major dóna el tret de sortida amb el tradicional correfoc organitzat pel Ball de Diables de Vilanova i la Geltrú. Una Festa Major molt especial per la colla, ja que estan en un any de celebració amb el 300 aniversari de Diables a Vilanova i la Geltrú.


http://www.balldediablesvng.com

fdg/ Miquel Vall | Imatges del Correfoc 2009
Així doncs, aquest divendres tots els amants del foc tenen una cita indiscutible a partir de les 22:00h amb el correfoc de Festa Major. Com cada any, s’iniciarà a la Plaça de les Neus, recentment remodelada, tot i que a causa de les obres en alguns carrers del centre de la vila, enguany el recorregut s’ha vist modificat, amb el resultat del següent itinerari: Plaça de les Neus, c/ de la bomba, Plaça St. Antoni, c/ de l'església, Plaça Pau Casals, c/ Comerç, c/ St. Pere, C/ Montserrat, Plaça de les Cols, c/ St. Gregori, Rambla Principal, c/ Cristòfol Colom, c/ St. Felip Neri, c/ de la fruita i Plaça de la Vila, on culminarà amb el ja tradicional sostre de foc i l’encesa conjunta de totes les colles participants.

Com cada any, al correfoc participaran totes les colles de foc de Vilanova, a més de dues colles convidades com son els Diables de Tarragona i la colla de Diables d’Alaró (Mallorca). Cal dir, que aquesta darrera colla és el primer cop que participa al correfoc vilanoví i que el proper 17 d’agost el Ball de Diables de Vilanova participarà al correfoc de la vila mallorquina.

D’altra banda, cal recordar que en motiu del 300 aniversari de Diables a Vilanova, el Museu Victor Balaguer acull fins al proper 5 de setembre l’exposició “Des de 1710 Diables a Vilanova i la Geltrú” on es recullen tots els vestits de les colles vilanovines a part de documents, quadres, pòsters i altres objectes relacionats amb aquesta tradició a Vilanova.

També cal recordar que està en marxa el concurs fotogràfic , i que, la Festa Major pot ser un bon moment per a recollir instantànies interessants. Les bases es poden consultar a la web del Ball de Diables de Vilanova.

http://www.vilanovadigital.com/espais/actualitat/article.asp?IdArticulo=28324