Contra la pobresa: "EXIGEIX DIGNITAT"


Les condicions d’insalubritat, la manca d'accés a aigua potable, sanejament, atenció mèdica, seguretat o educació que pateixen milions de persones són, en moltes ocasions, fruit de les decisions de governs, empreses i altres agents; i n'han de rendir comptes. Com a principal repte a partir del 2009 i per als propers anys, Amnistia Internacional, assenyala la lluita contra la pobresa.

Les persones que viuen en aquesta situació no només pateixen privacions, sinó que estan atrapades: excloses, sense veu i sota l'amenaça de la violència i la inseguretat. L'accés sense discriminació a tots els drets humans i la participació activa de qui viu en la pobresa són clau per a sortir d'aquest parany. Denunciar aquests fets constitueix el gran objectiu de la campanya d'Amnistia Internacional “Exigeix Dignitat”.

El Dia Internacional per a l'Eradicació de la Pobresa de 2008, el 17 d’octubre, Amnistia Internacional va denunciar que la pobresa és la pitjor crisi de drets humans del món, amb centenars de milions de víctimes. El document “Drets humans, drets indivisibles. La pobresa, una qüestió de drets humans” publicat per l’organització revelava que les vulneracions de drets humans causen i aguditzen la pobresa.




La manipulació política de distribució d’aliments de la Junta de Comercialització de Cereals a Zimbabwe, l’obstrucció de l’assistència humanitària que va dur a terme la Junta Militar a Myanmar, les constants restriccions a la llibertat de circulació i el bloqueig de subministrament de combustibles imposat pel Govern israelià a la Franja de Gaza i altres greus abusos contra els drets humans, han condemnat milions de persones a la pobresa i han generat greus crisis humanitàries a tot el món. Alhora, la situació de pobresa condueix a noves violacions de drets humans, provocant un cercle viciós.

I és que la pobresa no és únicament falta d’ingressos, sinó la privació de l’accés als drets necessaris per a gaudir d’un nivell de vida adequat. Les condicions d’insalubritat, falta d’accés a aigua potable, sanejament, atenció mèdica, seguretat o educació que pateixen milions de persones arreu del món són, en moltes ocasions, fruit de les decisions de Governs, empreses i altres agents.

A més, la pobresa actua com una barrera insalvable en l’accés a la justícia, i la falta d’accés a la justícia genera també més pobresa. Els Estats han de garantir la protecció del dret a la justícia i a la reparació de les víctimes de la pobresa amb la finalitat de superar aquest clima d’impunitat de les violacions de drets humans. Per a això, haurien d’eliminar les barreres econòmiques i culturals que impedeixen l’accés dels col·lectius més desfavorits a la justícia.

Per això, l’organització advoca pel respecte escrupolós de tots els drets humans com condició indispensable per a fer realitat la dignitat humana universal. Tots els drets humans són indivisibles i interdependents. Que 800 milions de persones pateixin malnutrició crònica o que més de 100 milions de menors no tinguin accés a l’educació primària no són desgraciades realitats, sinó un escàndol per als drets humans.

Els Drets Econòmics, Socials i Culturals (DESC) parlen de qüestions tan bàsiques per a la dignitat humana com l’alimentació, la salut, l’habitatge, el treball, l’educació i l’aigua. Les violacions dels DESC (per exemple, no protegir els drets sobre les terres dels pobles indígenes, negar els drets d’educació a les minories i deixar serveis d’atenció mèdica de manera no equitativa) sovint estan relacionades amb violacions dels drets civils i polítics en forma de negacions reiterades. De la mateixa manera que per al ple gaudi del dret a la llibertat d’expressió és necessari concertar esforços en favor del dret a l’educació, per al gaudi del dret a la vida és precís prendre mesures encaminades a la reducció de la mortalitat infantil, les epidèmies i la malnutrició.

La lluita contra la pobresa des d’una perspectiva de drets humans que inicia Amnistia Internacional amb la campanya “Exigeix Dignitat” complementarà tota la feina que fins ara ha fet l’organització en defensa dels drets humans arreu del món.

Per a més informació: http://www.amnistiacatalunya.org/index.php

Comentaris