Racons de Cervera: LES MURALLES




Les muralles conservades a Cervera foren construïdes durant els segles XIV i XV sobre un recinte preexistent (s. XIII) i s'inscriuen en el conjunt de fortificacions aixecades durant aquesta època a diferents lloc del Principat per fer front als nous canons i als exèrcits professionals.

Dins de l'antic perímetre emmurallat poden distingir-se clarament dos sectors, situats al nord i al sud de l'actual plaça de Santa Anna. El sector meridional, considerat com la "fortalesa principal" de la vila, fou edificat durant la segona meitat del s. XIV i es conserva gairebé íntegre. El sector septentrional, pràcticament desaparegut, fou construït al llarg del s. XV i l'obra sempre va tenir un caràcter secundari.

En total, tot el circuit sumava gairebé 3.000 metres lineals de muralles i encerclava una suferfície propera als 200.000 m2. Els murs tenien una amplada que oscil·lava entre 6 pams (1,20 m) i 10 pams (2 m) i una alçada de 10-12 metres aproximadament. Aquesta muralla tenia una vintena de torres i deu portals pels quals, durant diferents èpoques, va accedir-se a la població. La fortificació es completava amb un fossat de vuit metres d'ample, barbacanes, talussos, merlets, mantellets, cadafalcs i passos de ronda que permetien la instal·lació de bombardes.

Cronologia:

  • segle XII: Primeres notícies de l'existència de murs, torres i portals d'un recinte emmurallat.
  • 1285: El rei Pere el Gran, davant l'amenaça d'una invasió francesa del Principat, ordena als regidors municipals la fortificació de la vila.
  • 1368: El rei Pere el Cerimoniós dicta unes instruccions on s'establien les característiques que s'hauria de seguir per reformar les muralles.
  • 1463-1465: Els exèrcits de Joan II assetgen Cervera i, per primera vegada, els seus murs són bombardejats.
  • 1654: Després de la retirada de les tropes franceses de la vila, Felip IV disposa l'enderrocament de les muralles, però finalment no es fa efectiu.
  • 1706: Com a represàlia al suport donat a Felip V, les tropes de l'arxiduc Carles d'Àustria obliguen els veïns a rebaixar l'alçada dels murs de la ciutat.
  • 1837: Inici dels atacs carlins contra Cervera, els quals afectaren especialment els murs del raval de Sant Antoni.
  • 1857: Enderrocament de l'emblemàtic portal de Santa Maria, que connectava el nucli antic amb el barri de Capcorral, per facilitar el trànsit.
  • 1977: Primers treballs de restauració de les muralles, a la zona del carrer de la Barbacana.
  • 2000: Comença un projecte integral de restauració del circuit emmurallat, obra de l'arquitecte Enric Solsona.

The 14th century walls.

The city walls, constructed in the 14th century during the reign of Pere el Cerimoniós (Peter the Ceremonious), are still standing today. Strolling along the walls starting from the Carreró de la Barbacana, you can see the inner walls and the Monument to the Generalitat de Catalunya (1982), by Josep M. Subirachs.

Les Murailles du XIVème s.

La partie des Murailles encore conservée à Cervera a été construite au XIVème s., durant le règne de Pierre le Cérémonieux. Parcourir les Murailles de levant à partir de la ruelle de la Barbacana, permet de se promener intra-muros et de contempler les monument de la Generalitat de Catalunya (1982), oeuvre de Josep M. Subirachs.

Text de Pere Verdés Pijuan, extret del llibret 'Cervera. La muralla.', editat l'any 2005 per la Paeria de Cervera.

Imatge extreta de http://www.cerverapaeria.cat/galeria/ciutat-de-cervera/DSC_3006.jpg/image_view_fullscreen

Comentaris

jaume primer ha dit…
l'altre dia va caure un tros