El Corpus Passionarium, Centre d'estudis.



Corpus Passionarium és la Base de Dades accessible en línia del Centre d’Estudis Passionarium. La Base de Dades conté materials relacionats amb les representacions populars i tradicionals de la Passió de Jesús.

La Base de Dades, doncs, dóna a conèixer i alhora conserva, digitalitzat, el patrimoni cultural que nombrosos i diversos col·lectius han generat al llarg dels segles mantenint aquella tradició: un tresor de cultura popular que resultaria impossible d’aplegar físicament.

Corpus Passionarium és la base de l’activitat del Centre d’Estudis, ja que és el punt de partida sobre el qual les persones interessades en el tema poden trobar-ne informació i on també les persones que vulguin fer-hi recerca poden trobar les fonts per al seu treball.

La Base de Dades compleix els estàndards internacionals per a l’intercanvi d’informació digitalitzada (OAI-PMH). Està basada en el programari lliure CDS Invenio, desenvolupat pel CERN. La implementació per a Corpus Passionarium ha estat realitzada per l’empresa Cometa Technologies, especialitzada en solucions open source. El projecte de Corpus Passionarium funciona també gràcies a la col·laboració de NEÀPOLIS, Centre Tecnològic de Vilanova i la Geltrú.

La Base de Dades ofereix la informació organitzada per múltiples criteris (temàtic, cronològic, de procedència, de personatges, etc.) i posa a disposició dels usuaris variades eines d’interacció, tant per personalitzar els materials consultats com per relacionar-se amb altres usuaris i compartir-hi l’interès pel teatre i la cultura popular. També disposa d’eines per facilitar la tasca investigadora de grups d’experts.

El material que es va incloent a Corpus Passionarium s’estructura en deu col·leccions principals, que cobreixen la major part dels aspectes teatrals, històrics, filològics, musicals, culturals, sociològics del fenomen de les representacions tradicionals i populars de la Passió de Jesús. A través del potent cercador es pot accedir per diversos criteris al material concret que interessi.

Més informació sobre el projecte:



El Centre d’Estudis Passionarium és creat i mantingut per la Fundació Passionarium amb l’objectiu d’estudiar i donar a conèixer el fenomen de les representacions populars i tradicionals de la Passió de Jesús. Per extensió, el Centre s’interessa també per totes les manifestacions de cultura popular i tradicional relacionades amb el cicle de la Setmana Santa.

El Centre d’Estudis vol esdevenir referència a Catalunya, Espanya i Europa en la recerca i el coneixement sobre aquesta activitat tradicional que té presència —històrica i actual— a moltes localitats europees.

El projecte de creació del Centre d’Estudis Passionarium compta en aquest moment amb la participació de les principals entitats catalanes que organitzen les representacions de les Passions i a poc a poc anirà integrant les d’altres territoris europeus.

Al costat d’aquestes entitats, creuen també en el projecte Passionarium les principals institucions catalanes. Han contribuït decisivament a la creació del Centre d’Estudis: el Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona, la Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació de la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament d’Olesa de Montserrat i altres patrocinadors com Cometa Technologies, Neàpolis, Centre Tecnològic de Vilanova i la Geltrú, la Comunitat Minera Olesana i la col·laboració de la Biblioteca Santa Oliva d’Olesa de Montserrat i de l'Arxiu Comarcal de la Segarra.

Personatges de l'imatge: Emili Rabell i Ramón Closa caracteritzats de Diables., a punt per executar el Ball de Diables que es ballava a la Passió de Cervera. Imatge d'aproximadament el 1950.

L'enllaç del vídeo, la informació i l'imatge, extreta de la web de Passionarium. L'imatge pertany al fons de l'Arxiu Comarcal de la Segarra.

Comentaris

jordi ha dit…
de la Passió de Cervera encara no hi ha penjada gaire documentació
Gemma ha dit…
Tot lo bo es fa esperar!!!