El primer tast de Patum, aquest cap de setmana al carrer de la Pietat de Berga


Arriba el primer aperitiu de Patum. Fer els primers salts. Sentir els primers fuets. Olorar la pólvora. Tot això i més aquest cap de setmana a la Patum del carrer de la Pietat de Berga. Els actes començaran demà, divendres, i s’allargaran fins dilluns, amb el plat fort el cap de setmana. Demà a les 8 del vespre hi haurà cercavila pels carrers del barri. Dissabte, la festa se centra a la tarda. Primer es farà el concurs de dibuix, i a les 7, inici de la Patum. Diumenge, al migdia hi haurà la Patum de Lluïment i prèviament sortida a Tagastet, esmorzar popular i recital d’havaneres amb el grup Sac i ganxo d’Avià. A la tarda, taller de tatuatges, repartiment dels premis del concurs de dibuix i de mencions honorífiques a gent del barri. I a les 7, nova tanda de Patum. I la festa es clourà dilluns amb missa pels difunts, a les 12, i també es podran visitar exposicions: una mostra de Carme Prada, al carrer de la Pietat; i els dibuixos del certamen, al Casal de la Gent Gran. Un programa complet, amb propostes que volen engrescar un nombrós públic.

En aquesta edició, la Patum de la Pietat no podrà estrenar àliga. Tot i que la previsió era tenir una àliga nova per l’edició d’enguany, la manca d’ajuts econòmics per part de la Generalitat ho ha impedit. Per tant, la Patum de la Pietat haurà d’esperar com a mínim un any més per canviar l’àliga, després que l’any passat ja renovés les guites i les maces. Sí que es canviaran les bates de la comparsa de la guita i els vestits dels plens, però no seran nous. S’aprofitarà el vestuari que l’any passat ja no van fer servir els nens i nenes de la Patum Infantil, perquè van renovar vestits.

I una altra novetat és que aquest any la festa se celebrarà a la plaça nova. El nou escenari permetrà duplicar els plens i a cada salt en saltaran una desena en comptes de cinc.

A la Patum de la Pietat hi participaran uns 140 nens i nenes d’entre 7 i 16 anys, tant del barri com també de la resta de Berga. De fet, és una bona oportunitat per la quitxalla que ja s’ha fet gran per saltar la Patum infantil però que encara és massa jove per participar a la Patum dels grans.

La Patum de la Pietat, el preludi del Corpus berguedà, arriba a l’edició 49. L’any que ve farà 50 anys i per celebrar aquest l’aniversari hi ha sorpreses, una de les quals serà l’estrena d’un ball de gegants que ha fet Carles Cortina.

Imatge de Berta Francàs i article de l'Anna Costa, extrets de http://www.dbergueda.cat/noticies/noticia.xsp?id=8044

Comentaris