Reunió de preparació de les catifes de Corpus


La secció de Cultura Popular del Centre Municipal de Cultura de Cervera convoca per al proper divendres 9 d’abril, a totes aquelles associacions, entitats i particulars que vulguin participar en la confecció de catifes pel Corpus. La reunió tindrà lloc a l’auditori a les 8 del vespre.

Aquest any el diumenge de Corpus és el dia 6 de juny, i degut a l’èxit de participació de l’any anterior, es creu oportú informar i coordinar totes les propostes que els interessats en participar-hi, vulguin fer.

La intenció dels organitzadors per aquest any, és poder fer tot el carrer Major, fer algunes enramades a les portes de les cases i posar domassos als balcons.

Informació facilitada per la Secció de Cultura Popular del CMC.

Imatge de les catifes d'Arbúcies extreta de http://static.panoramio.com/photos/original/3973908.jpg

Comentaris

agnòstic ha dit…
Em sorprèn que el CMC demani de posar domassos als balcons.

Al final es barreja tot, església, cultura, ajuntament, etc. nomes falta la guàrdia civil!
jo també i... ha dit…
cadascú té una visió pròpia de la festa de corpus, n'hi ha que la veuran com una festa de cultura popular i d'altres com una festa religiosa, però si volem recuperar la festa de Corpus s'ha de fer a partir dels elements que antigament en formaven part, no podem fer un corpus light per a no creients, no tindria cap mena de sentit, en tot cas es fa una altra festa un altre dia
Anònim ha dit…
la catifa de la foto sembla de patchwork
Anònim ha dit…
EL CORPUS ES L'EXALTACIO AL COS DE CRIST COM VOLEU QUE NO TINGUI CONOTACIONS RELIGIOSES LA FESTA, ENS EM DE ACOSTUMAR A QUE EN AQUET PASIS TOTES LES FESTES I CELEBRACIONS ESTAN BASADES EN LA RELIGIO QUE DURANT MOLTS ANYS I TOTES TOTES TENEN UN REREFONS RELIGIOS QUE NO LES FAN MENYSIMPORTANTS O MENYS DIGNES PEL FET DE VENIR D'ON VENEN. L'ALTRA SOLUCIO ES FER MES FESTES COM L'AQUELARRE QUE ES UNA MAGNIFICA FESTA PERO NASCUDA DEL NO RES... I QUE TOT HI AIXI NO SE PAS SI NO TE CONOTACIONS RELIGIOSES AIXO DE CREMAR BRUIXES QUE EXISTEIXI L'INFERN I EL DIABLE SENSE PENSAR QUE QUE LLUCIFER ERE UN DELS ANGELS CAIGUTS.
el barrufet de les ulleres ha dit…
El Corpus Christi (en llatí: el cos de Crist ) és una festa de l'església Catòlica destinada a venerar l'Eucaristia. És una festa mòbil dins del calendari litúrgic que la situa el dijous següent a l'octava de Pentecosta.

Aquesta festa, d'origen medieval havia de servir a l'Església per a la veneració pública del sagrament de l'eucaristia, exaltant la doctrina del cos de Crist, enfront dels que la negaven. Per això se li va atorgar un caràcter d'ostentació més propi de les festes paganes, que no d'una solemnitat cristiana. La festa pròpiament dita va arrelar ràpidament en els diferents estaments de la societat medieval i ha arribat fins als nostres dies malgrat haver perdut el caràcter religiós.

Les processons del Corpus son l'antecedent de les actuals cercaviles de moltes festes majors de pobles i ciutats. Deslliurades de l'element litúrgic, recuperen el caràcter pagà de bona part dels elements que en diferents moments anaren introduint les classes populars a la festivitat religiosa, com ara les enramades, el bestiari i altres entremesos absolutament arrelats a la tradició festiva a casa nostra.

Algunes de les festes de Corpus que s'han mantingut fins l'actualitat són: la Patum de Berga, la festa de Corpus de Solsona, les enramades d'Arbúcies i de Sallent, les catifes de flors de Sitges i la Garriga, i la tradició de l'ou com balla a diverses poblacions, com Barcelona i Tarragona.

Ho he tret de la viquipèdia
Anònim ha dit…
LO DIT QUE NO ES POT CONCEBRE LA FESTA DE CORPUS SENSE UNA PETITA CONOTACIO RELIGIOSA.
el cris ha dit…
Ja fa bastant temps,quant parlavam de crear una colla de diables,un bon amic meu,que a més es capella en va dir el seguent:
-Dins dels elements de la cultura tradicional catalana,el que coneixemt avui en dia dels diables(de correfocs s'enten)van neixer a l'esglesia dins les festes de Corpus-
Que voleu que os diga,que fen una mica de recerca dels nostres diables mediavals....te tota la raó del mon!
ateu ha dit…
Els domassos son per engalar els balcons al pas de la processó, jo tampoc entenc que ho demani el CMC!
joan matiner ha dit…
per a mi els domassos són un signe de festa, com les banderoles de moltes entitats o altres teles amb dibuixos locals que es pengen als balcons i finestres de tot el país els dies de festa