L'obra "Festa, arquitectura i devoció a la Catalunya del Barroc" guanya el Valeri Serra



L’obra "Festa, arquitectura i devoció a la Catalunya del Barroc" de Maria Garganté Llanes, ha estat l’obra guanyadora del Premi Valeri Serra i Boldú de Cultura Popular de Bellpuig (Urgell).

Maria Garganté Llanes, nascuda a Sanaüja l'any 1975, és doctora en Història de l’Art i professora de la Universitat Autònoma de Barcelona.

Segons la pròpia autora, l’obra "Festa, arquitectura i devoció a la Catalunya del Barroc" és un estudi de les manifestacions festives que es produeixen al voltant de les noves esglésies construïdes durant l’època moderna, especialment als segles XVII i XVIII. Festes que commemoren la col·locació de la primera pedra dels nous temples o més especialment la seva benedicció i consagració. A partir d’aquí es fa una anàlisi dels diferents aspectes que conformaven aquest tipus de celebracions i del paper que hi tenia el poble -fos com a actor o com a espectador-, des de l’ornament dels carrers amb enramades i decoracions efímeres, fins a les solemnes processons i desfilades que constituïen "l’aparador" d’un ordre social que la festa, en el marc de l’època i la cultura del Barroc, contribuïa a reforçar. El treball recull diferents exemples de festes d’aquest tipus a tot Catalunya, des de les nombroses manifestacions documentades a les ciutats de Barcelona, Lleida, Tortosa o Tarragona, fins a les de poblacions més petites com Òs de Balaguer.

El premi, que enguany arriba a la seva 26a edició, es va lliurar aquest dissabte al vespre al Teatre Armengol, en un acte presidit per Josep Bargalló, director de l’Institut Ramon Llull. Abans de l'acte, diferents actes van escalfar motors com el Seguici Popular i un taller d’arquitectura popular a càrrec de l'artesà picapedrer Jordi Martí Castellà.

Informació extreta de http://www.bondia.cat

Comentaris

La biblioteca de Bellpuig portarà el nom de l'escriptor Isidor Cònsul.

| BELLPUIG

La biblioteca municipal de Bellpuig portarà des d'ara el nom de l'escriptor i crític de la localitat Isidor Cònsul, segons va anunciar la nit de dissabte passat l'alcalde Ramon Jounou, en la jornada de celebració de la vint-i-sisena edició del premi de cultura popular Valeri Serra, i just el dia que es compleixen 7 mesos de la mort de Cònsul.

També es va presentar un volum recopilatori de la seua trajectòria com a estudiant, editor i escriptor que repassa la seua vida de la mà de diversos amics i col·laboradors. Després de l'anunci de l'alcalde, l'esposa de Cònsul, Romi Porredon, va agrair a la població l'homenatge. El seu fill Arnau pren el relleu d'Isidor en el jurat dels premis.

En un altre ordre de coses, la historiadora de Sanaüja Maria Garganté, guanyadora d'aquesta edició dels premis de Cultura Popular, ha elaborat un treball dedicat al que denomina "l'art efímer" del barroc. Les categoria infantil i juvenil del premi Valeri Serra van recaure en Daniel Garcia Boira, Olívia Guasch, Marina Tomàs i Marta Vilanova Rulló.

_____________________________________________
http://www.segre.com/noticies/detall-de-la-noticia/article/la-biblioteca-de-bellpuig-portara-el-nom-de-lescriptor-isidor-consul/902/