Els Amics de l'Arquitectura Popular convoquen el concurs del 10è aniversari


Els Amics de l'Arquitectura Popular celebren aquest 2010 el seu desè aniversari, plantejant-se si han complert els objectius per als quals va ser creada l'entitat, que són principalment els de vetllar per la cura dels elements específics del territori rural.

Segons el col·lectiu, aquest propòsit s'ha complert en part vistes l'avanç en l'última dècada que han tingut les actuacions d'administracions i pagesos, encara que la valoració és més positiva pel que fa a les persones que, a títol individual, han anat integrant-se al col·lectiu i a les seves intencions. "Han demostrat un interès modèlic de treball cap al manteniment del territori, cada dia més despoblat i amb unes perspectives fosques de futur", assegura el col·lectiu en les bases que acaba de convocar per a la desena edició del Concurs per a la Conservació i Manteniment de les Cabanes, Pletes i Marges. El fulletó d'aniversari vol homenatjar de forma especial els participants que "durant aquests anys han arranjat moltes obres", als quals qualifica de "gent extraordinària, voluntariosa, entusiasta i feliç conservant el camp".

Cal dir que, al llarg d'aquests 10 anys, l'associació ha premiat intervencions en elements de l'arquitectura popular de molt diferents indrets de les terres de Ponent, com Preixens, Vallbona de les Monges, Sant Guim de Freixenet, Sant Ramon, Juncosa, Nalec, Maials, Vallbona, Os de Balaguer, Cervera, Hostafrancs, El Soleràs, Sant Martí de Maldà, Arbeca, El Cogul, Ivars de Noguera, Les Pallargues, Sanaüja, Sant Miquel de Tudela, Lleida, Torrebesses o Granyena de les Garrigues.

Com sempre, en aquest 10è concurs hi podran participar tots els propietaris o responsables de cabanes, marges o qualsevol altre element de l'arquitectura popular situat a les comarques de Lleida, encara que els seus responsables esperen poder ampliar en el futur aquest àmbit. Les propostes, en les que es valora tant la feina de manteniment realitzada com l'utilització de materials, l'estat de conservació o el tractament de l'entorn, seran recollides fins el 30 de juny a la seu de l'associació, actualment a Alpicat, tot i que les tasques poden allargar-se fins a finals de juliol.

Un jurat format per estudiosos de l'arquitectura popular, tècnics dels consells comarcals, pagesos i artistes, entre d'altres, s'encarregaran de decidir quins seran els treballs mereixedors dels tres premis establerts, que rebran 450, 400 i 350 euros, a més d'un llibre i un gravat de Serafina Balasch. Els premiats es donaran a conèixer el dia 6 d'agost, a Tàrrega, durant l'acte de cloenda del curset d'estiu que també cada any organitza l'associació.

Per a més informació: http://www.arquitecturapopular.com/

Notícia extreta del diari setmanal 'La Veu de la Segarra', 12 de març de 2010, pàg. 8

Comentaris