Les obligacions fiscals de les associacions i fundacions


Tot i no tenir afany de lucre, les associacions i fundacions tenen unes obligacions fiscals que hauran de complir si no volen quedar fora de joc. IVA, IAE, CIF, 347, IS ... no són només lletres, inicials i números, són quelcom més que cal tenir present.

1. El CIF: la carta de presentació.

Així com les persones físiques tenen el NIF, les persones jurídiques tenen el CIF. És un codi d'identificació fiscal que cal demanar a Hisenda si volem que l'entitat funcioni legalment.

Segons el Reial Decret;338/1990 de 9 de març, totes les persones físiques i jurídiques, públiques o privades, tindran un Número d'Identificació fiscal per les seves relacions de naturalesa o amb transcendència tributària. Convé recordar que el CIF:

  1. És la porta d'entrada a Hisenda i a totes les obligacions fiscals que d'ella se'n deriven o se'n puguin derivar.
  2. Per a les persones jurídiques i altres tipus d'entitat sense personalitat jurídica serà un número precedit d'una lletra -en el cas de les entitats sense afany de lucre serà la G- necessari, entre d'altres, per operacions d'adquisició o prestació de bens i serveis, i per obrir comptes bancaris.
  3. Identificarà a la nostra entitat en les seves obligacions fiscals (si es dóna el cas d'obligació) en l'impost d'activitats econòmiques, en l'impost sobre el valor afegit, en l'impost de societats i en la presentació dels diferents models.
2. L'IVA: la nostra entitat ha de presentar declaracions?

Qualsevol persona o entitat que participa per compte propi o aliè en la producció o en la distribució de béns i serveis, a títol onerós, és un empresari a efectes de l'IVA. La llei precisa que estan subjectes, fins i tot, les operacions que s'efectuen en favor dels propis associats, membres o partíceps de les entitats.

Així, l'entitat que oferís un servei a canvi d'una contraprestació seria considerada empresària, i per tant, hauria d'emetre factura i repercutir l'IVA corresponent. En aquest cas, Hisenda ens permetria deduir l'IVA suportat de les compres efectuades i ens veuríem obligats a fer les corresponents liquidacions trimestrals.

No obstant, l'associació té la possibilitat de demanar l'exempció. En cas de demanar-la i que aquesta fos concedida , ens estalviaríem l'esforç i els maldecaps d'haver de fer les declaracions trimestrals.

Ara bé, en aquest cas, Hisenda no ens permetria la deducció de l'IVA suportat de les compres efectuades (és a dir, passariem a ser considerats usuaris finals i l'IVA pagat a les nostres compres, no el podríem recuperar mai).

Quines són les principals exempcions d'IVA què poden demanar les entitats sense afany de lucre? Les exempcions de serveis prestats als associats:

  1. Contemplada a l'art 20.1.12 de la Llei de l'IVA, l'exempció ha de ser sol·licitada expressament a l'Administració tributària i només afecta a les quotes de socis, mai els altres serveis oferts per l'entitat.
  2. L'exempció de serveis prestats per entitats de caràcter social:
Estan exempts els serveis descrits en els articles 20.1.8 (serveis d'assistència social), 20.1.13 (serveis esportius) i 20.1.14 (serveis culturals) quan es compleixen els requisits pel reconeixement del caràcter social, contemplats a l'art. 20.3.de la Llei de l'IVA. L'exempció ha de ser sol·licitada expressament a l'Administració tributària.

En qualsevol cas, cal tenir present que ...

L'exempció de l'IVA és molt particular perquè s'eximeixen certes operacions, no totes. Si la mateixa entitat realitza altres fets imposables no compresos dins l'exempció, haurà de repercutir IVA per aquestes operacions no compreses. Llavors, l'entitat estaria obligada a aplicar la regla de la prorrata.

3. Models de retencions i altres declaracions.

En determinades circumstàncies, l'entitat estarà obligada a practicar retencions -per desprès ingressar a Hisenda el mateix import- i a fer determinades declaracions:

Model 110 i 190: Retencions en contractes laborals, a col·laboradors i a professionals.

Si tenim treballadors, caldrà indicar-ho en l'alta censal (model 036) i presentar trimestralment el model 110 de retencions d'IRPF entre l'1 i el 20 del mes següent a la finalització del trimestre natural. Cal fer el mateix amb els professionals que ens emetin factures i amb els col·laboradors puntuals. Per tots plegats, a finals d'any, caldrà presentar el model 190, de resum anual de retencions.

Model 115 i 180: Retencions a l'arrendador. En el cas que l'entitat o associació pagui el lloguer d'algun local, haurà de retenir la part corresponent i ingressar-la a Hisenda, trimestralment, mitjançant el model 115, entre l'1 i el 20 del mes següent de la finalització del trimestre natural. El resum anual es presenta mitjançant el model 180 entre l'1 i el 20 de gener.

Model 347: Declaracions d'operacions amb tercers. És una declaració de les operacions realitzades amb terceres persones, tant clients com proveïdors, amb els que haguem superat en el transcurs de l'any la xifra de 3005,06 euros. No implica cap despesa o moviment econòmic, simplement es tracta d'una informació que s'ha de subministrar a Hisenda.

Es presenta mitjançant el model 347 entre l'1 i el 31 de març, sobre les dades de l'any anterior i cal tenir en compte que hi ha determinades operacions que estan exemptes d'estar incloses en la declaració.

RECORDEU QUE QUAN ES PRODUEIXI ALGUNA ALTA, MODIFICACIÓ O BAIXA EN LA OBLIGACIÓ DE PRESENTAR ALGUN DELS MODELS DE HISENDA, S'HAURÀ DE PRESENTAR LA CORRESPONENT COMUNICACIÓ A L'ADMINISTRACIÓ TRIBUTÀRIA MITJANÇANT EL MODEL 036, DE DECLARACIÓ CENSAL.

4. L'Impost de Societats: hem de declarar?

L'impost de Societats és un impost que grava els beneficis obtinguts per les entitats jurídiques.

Aquests beneficis els entenem com el resultat comptable - diferència entre els ingressos i les despeses de l'exercici - corregit pels ajustaments corresponents que la llei de l'Impost de Societats preveu.

En el cas de les entitats sense afany de lucre, aquestes correccions són, normalment, l'exclusió de la base imposable de determinats ingressos que es consideren exempts, així com les despeses que hi estan directament relacionades.

Les fundacions i associacions han de presentar la declaració d'aquest impost?

Les fundacions i associacions sense afany de lucre, com entitats jurídiques que són, estan subjectes a l'impost de societats, és a dir, estan obligades a presentar la declaració.

Això no vol dir, però, que la llei contempli exempcions, és a dir, s'eximeixi d'aquesta obligació en determinats supòsits.

ENTITATS QUE SÍ HAN DE DECLARAR:

1. Les FUNDACIONS i associacions DECLARADES d'UTILITAT PÚBLICA acollides al règim fiscal especial establert per la Llei 49/2002, en qualsevol cas.

2. Les ASSOCIACIONS, i també les FUNDACIONS i associacions DECLARADES d'UTILITAT PÚBLICA no acollides al règim fiscal establert per la Llei 49/2002, quan:

a. El seu volum anual d'ingressos supera els 100.000 euros.

b. o obtingui algun tipus de renda subjecta no sotmesa a retenció.

c. o bé, superi els 2.000 euros de rendes subjectes sotmeses a retenció.

ENTITATS QUE NO HAN DE DECLARAR:

1. Les ASSOCIACIONS, i també les FUNDACIONS i associacions DECLARADES d'UTILITAT PÚBLICA no acollides al règim fiscal establert per la Llei 49/2002, quan:

a. El volum anual d'ingressos NO supera els 100.000 euros.

b. I si s'obté algun tipus de renda subjecte, han d'estar sotmeses a retenció i no superar els 2.000 euros.

Imatge extreta de http://empresa.lacaixa.es/StaticFiles/StaticFiles/2342bba3dae11210VgnVCM1000000e8cf10aRCRD/ca/terrat_impuestos.jpg

Comentaris

Al loro! ha dit…
Tisi! Stigues al tanto!