Les fonts de les partides de Cervera (i II)


Extret del llibre 'Històries de Cervera, I' (Virgili & Pagès, 1989), escrit per Agustí Castellà i Roca, número 10 de la sèrie Nova de la col·lecció Biblioteca de Cervera i la Segarra, dirigida per Ramon Turull.

"Encara queden més fonts. Són unes fonts, quatre concretament, que es troben a les dues vessants del turó on hi ha Cervera. Sens dubte són aigües filtrades de la ciutat. Vénen de la Mina dels Caputxins...? Vénen de desguassaments de les cases o tubs foradats o trencats...? El fet és que són unes fonts molt regulars, sense tants alts i baixos i aparentment no tan sotmeses a les variacions climàtiques.

Hi ha les Fontetes de Sant Magí, al Parc Esportiu Mas Duran.

La Font de la Costa de Santa Magdalena, surt a sota la carretera i s'hi rega un gran hort.

La Font del camí de la Solana. Abans era un patamoll, ara és pujada a dalt al tossal i és aprofitada.

I a sota mateix de Cervera a l'entrada al túnel, també hi surt un bon raig d'aigua que també és aprofitada.

Així que les fonts del terme són: la Font de Montpeó, la de Fillol i la Font d'En Salla a la partida de Montpeó.

La Font del Grau a la partida de Santa Magdalena.

La Font dels Oromins, la del Brial i la Font del Ferro a la partida del Molinet.

La Font de Sant Antoni o Guitarda, a les Rapaldes.

Totes les esmentades es troben al costat esquerre del torrent.

La Font de Capell, a la partida de Capell, i la Font de Patserra, a Patserra, avui ambdues desaparegudes.

I per últim, les Fontetes de Sant Magí, la de la Costa de Santa Magdalena, la del Camí de la Solana i la de sota el túnel a les dues vessants del serrat on és Cervera.

I com a epíleg, vull fer-me una pregunta, que a la vegada faig als possibles lectors que tenen la paciència d'aguantar-me i a més vull suggerir una resposta: ¿Pagaria la pena desenrunar i reconstruir les dues dites fonts, la de Capell i la de Patserra i, que quedessin com eren abans, de força servei per a veïns, per a vianants i per a la fauna, fins i tot? Jo crec que sí, amb tot i que avui hi volta pel defora menys gent que no pas abans.

I ara va el suggeriment: tractant-se d'una operació, diguem-ne ecològica, de captació d'aigua, en el terme de Cervera, precisament en unes partides on més manca n'hi ha, podria capitalitzar-la, crec jo, l'actual Cambra Agrària i amb diners del "Coto", ja que, al cap i a la fi, els primers i més beneficiats en serien els mateixos caçadors."

Imatge extreta de http://www.flickr.com/photos/manohard/557118357/

Comentaris