La Vella Quaresma de Reus




La Quaresma és un temps litúrgic que comença l’endemà del Dimecres de Cendra i s’allarga fins al Diumenge de Rams. Popularment aquest rigorós període quaresmal, de set setmanes de durada, sobri de carn i abundós en dejunis i abstinències, que ens prepararà per a la Pasqua, és representat per una vella de set cames, múrria i esquerpa, que duu un bacallà en una mà i a l’altra un cistell ple de verdures.

En moltes cases on hi havia canalla era costum penjar una Vella Quaresma feta de paper de diari i tallar-li una cama cada setmana fins arribar a la Pasqua. Era una divertida manera de veure com passava el temps i saber quants dies faltaven per a la Pasqua i l’arribada de la primavera.

Per aquesta raó, i perquè no volem perdre aquesta bonica tradició, a partir del primer divendres després de Carnaval, i mentre duri el període quaresmal, esteu convidats i convidades a participar en aquest musical i cerimonial acte de la tallada de la cama de la Vella Quaresma, que des de fa un cert temps hem instaurat.

No hi podeu faltar!

Extret de la pàgina web de l'Ajuntament de Reus, http://www.festesreus.cat/ca/quaresma/quaresma.html

Comentaris

rap penat ha dit…
penso que aquest tema del bacallà i la vella Quaresma s'hauria d'aprofitar més a Cervera donada la nostra tradició peixetera
el tisores ha dit…
quin dia de la setmana s'ha de tallar la cama? els dimecres?