La revista 'Segarra' dedica el seu dossier als Campaners de Cervera










La revista 'Segarra' dedica el seu dossier del mes de febrer als Campaners de Cervera. En destaquem algunes paraules:

"L'agrupació cultural Campaners de Cervera té cura, des de la seva creació, de mantenir la tradició de tocar manualment les campanes de la torre de Santa Maria i del seu manteniment tècnic, com també tenir cura de l'estat de conservació del campanar.

Però no és solament aquesta activitat la que han anat mantenint aquests darrers anys, sinó que molt s'ha anat eixamplant el seu ventall d'actuació. La creació de l'escola de campaners fou la clau per donar continuïtat a aquesta tradició tan arrelada a Cervera de seguir comunicant mitjançant les campanes el pas de la vida per la ciutat, de contactar amb el poble per mitjà dels antics tocs dels quals encara avui en tenim una bona colla que segueixen vius.

Han anat recuperant antics tocs, s'han documentat bona quantitat dels existents des de la construcció de la torre i s'ha anat escrivint en forma de diari tota la vida que el campanar com a ésser viu aporta a la vida cerverina i segarrenca.

Estan treballant en diferents estudis sobre tots els campanars locals i comarcals, i documenten totes les seves torres i campanes per crear un arxiu de referència.

S'han iniciat unes visites a altres campanars d'arreu del Principat, conjuntament amb grups i colles de campaners amb les mateixes afinitats, i que tant a Catalunya com al llevant de l'Estat espanyol tenen molt bona reputació, tant per la personalitat dels seus campanars com per l'esforç que representa per part dels seus campaners, a l'igual que a Cervera, mantenir encara viu allò que les campanes volen seguir representant per al poble.

Malgrat alguns disgustos per la poca comprensió i reconeixement públic que el grup ha anat patint, la tasca dels seus dirigents no ha defallit i segueixen amb una dedicació notòria treballant per la seva expansió. La falta de recursos frena sens dubte algunes de les activitats que tenen programades i que resultarien prou bones per a la ciutat, i que s'han d'anar posposant esperant el moment oportú per fer-les.



Han estat moltes i diferents les actuacions dedicades al culte que, com a temple que és Santa Maria, han complert la finalitat primordial del campanar inicial, a l'igual que gairebé tots els altres: cridar els fidels a les diferents funcions litúrgiques. Les socials vingueren després i aquí el grup de Cervera s'ha esforçat per estar-hi encara més present. Les campanes feien i fan festa, i conscients d'aquesta realitat, totes les ocasions són prou bones per sonar els senys. Col·laboren amb els grups festius de Cervera mantenint bones relacions amb la Paeria per celebrar les festes populars comunes tal com la ciutat es mereix. La seva participació a l'associació Seny Major n'és una mostra.

La restauració recent que ha rebut el 'seu' campanar ha portat als campaners seriosos motius de preocupació. No s'ha fet tot el que calia fer i tampoc no tot s'ha fet com calia: aquesta afirmació -diuen- la podrien posar en lletres majúscules per la seva gravetat en alguns punts concrets. Malgrat tot, està resultant una fita de sortida cap a una nova etapa en el coneixement d'aquestes pedres que al llarg de centenars d'anys els fan companyia. La preparació d'uns nous espais dins els quatre o cinc nivells diferents, omplen d'optimisme els campaners i els manté il·lusionats a seguir amb les seves activitats.

Els campaners no volen deixar de banda l'agraïment per l'esforç que tant la Parròquia de Santa Maria com el mateix ajuntament de la ciutat han fet i estan fent per haver aconseguit dignificar amb molt bona nota la restauració que anteriorment esmentàvem, i que tot Cervera ha de gaudir, esperem que per molts anys.

Anualment se solen fer els tocs habituals de festa, amb totes les campanes per les festes majors -Sant Misteri i Sant Crist-, Pasqua, festa del Corpus, patrona de la Parròquia de Santa Maria, Santa Bàrbara, on s'ha recuperat el toc del temps, i missa del Gall per Nadal. Pel Santíssim Misteri, a més dels tocs festius, hi ha el corresponent toc de novena.

Tocs per a les festes de barri: Sant Antoni de Pàdua, Sant Cristòfol i Sant Magí, amb la interpretació dels tríduum corresponents. En aquests tocs hi intervenen totes les campanes excepte el Seny Major.

Tocs en diades especials: dia 5 de gener, cavalcada de Reis; processó del Puro el 16 de febrer, on s'ha recuperat el toc de sometent; diada nacional de Catalunya, l'11 de setembre; la ja tradicional festa dels diables Carranquers, i la celebració de la Mare de Déu de l'Incendi, patrona del parc de bombers de Cervera. En aquestes dos últimes s'ha recuperat el toc de foc."

Imatge extreta de http://www.cerverapaeria.cat/galeria/ciutat-de-cervera/DSC_3419.jpg/image_view_fullscreen

Comentaris